Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Νέο παραπεμπτικό στη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων ( IATΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ )

Το ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της σημερινής ζήτησης υπηρεσιών.

Ένα νέου τύπου παραπεμπτικό καλούνται να συνηθίσουν εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν έπειτα από τη συμπλήρωση του μηνιαίου “πλαφόν”.


“Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο”, θα αναγράφει το παραπεμπτικό που θα χορηγείται στον ασθενή, ο οποίος – με τη σειρά του – θα πρέπει να αναζητεί εργαστήριο ή γιατρό δημόσιας μονάδας Υγείας (νοσοκομείο ή ΠΕΔΥ) ή να πληρώνει από την τσέπη του.

Με ανοικτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας επισημαίνει ότι εφεξής, λοιπόν, λίγες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Για τις υπόλοιπες, θα εκδίδεται το εν λόγω παραπεμπτικό.

Το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει ότι λόγω της εξάντλησης των πόρων του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις του τρέχοντος έτους, το Ταμείο προέβη σε “κούρεμα” των δεδουλευμένων απαιτήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2014.


Άφησε, ουσιαστικά, ακάλυπτες απαιτητές δαπάνες, οι οποίες αφορούν αγορά αναλωσίμων αντιδραστηρίων και συντήρηση μηχανημάτων για την αντίστοιχη περίοδο.

Αύξηση

Το αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δυστυχώς, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το υπουργείο Υγείας.

Οι γιατροί τονίζουν ότι – με ευθύνη της πολιτείας – τίθενται σε ισχύ συνταγογραφικές οδηγίες και περιορισμοί στην ασφαλιστική κάλυψη των αναγκαίων εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων.

Θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα μικρό ανώτατο όριο (πλαφόν) ανά εργαστηριακή μονάδα ή κλινικοεργαστηριακό ιατρό το μήνα.

Ανάγκες

Το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της σημερινής ζήτησης υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας ζητεί την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου