Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Πόρισμα - κόλαφος για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Της Ελένης Πετροπούλου - imerisia.gr

«Σούπερ» γιατροί, οι οποίοι καταφέρνουν να εξετάσουν επτά ασθενείς σε χρονική διάρκεια μικρότερης του ενός (1) λεπτού, «εργασιομανείς» που μέσα σε μία Κυριακή εξαντλούν το πλαφόν των 200 επισκέψεων, αλλά και «έντιμοι» οι οποίοι δεν εξαιρούν από τη χρέωση της επίσκεψης ούτε τον... εαυτό τους, περιλαμβάνονται στο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ που συνέταξε ο Οργανισμός μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από ειδικό κλιμάκιο. Οι έλεγχοι έγιναν σε δύο φάσεις και αφορούν γιατρούς που συμπλήρωσαν το όριο των επισκέψεων το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ έλεγξε και τη συνταγογράφηση του μηνός Ιουλίου. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

• Πνευμονολόγος, στα νησιά του Αιγαίου. Στις 2, 3 και 4 Ιουνίου συμπλήρωσε το όριο των επισκέψεων αφού δέχτηκε 204 ασθενείς. Μάλιστα μόνο σε μία μέρα (2/6) δέχτηκε 104 ασθενείς και το ιατρείο λειτουργούσε για 14 ώρες με διάρκεια επίσκεψης από 2-20 λεπτά.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ο πνευμονολόγος συνταγογραφούσε φάρμακα εκτός ειδικότητας σε πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεών του με περιστατικά εκτός ειδικότητας και να μην περισσεύουν επισκέψεις για τα πνευμονολογικά περιστατικά (για τα οποία έχει συνάψει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ).

• Παιδίατρος, Στερεά Ελλάδα. Δέχθηκε από τις 2 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουνίου 234 ασθενείς με διάρκεια επίσκεψης κατά μέσο όρο από 1 λεπτό - 4 λεπτά (υπάρχουν και κάποιες δεκάλεπτες επισκέψεις). Οι επισκέψεις εμφανίζονται συνεχόμενες και σε κάποιες περιπτώσεις και επικαλυπτόμενες (σε διαφορετικούς ασθενείς στον ίδιο χρόνο). Επίσης διαπιστώθηκαν πολλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο ίδιο άτομο την επόμενη ημέρα.

Τέλος, διαπιστώθηκε χρέωση επίσκεψης σε παιδιά, που συνοδεύουν συγγενικό πρόσωπο (π.χ. αδελφό/αδελφή) μόνο για την παροχή σύντομης -χωρίς εξέταση- γνώμης («να ρίξει μια ματιά και στο άλλο παιδί» μετά από παράκληση της μητέρας, όπως δηλώνει η ίδια η ιατρός στη συμπληρωματική απολογία της).

• Παθολόγος, Κεντρική Μακεδονία. Ρεκόρ επισκέψεων διεκδικεί ο συγκεκριμένος γιατρός με 298 ασθενείς τις πρώτες τέσσερις μέρες του μήνα. Μάλιστα διαπιστώθηκε, ότι την Κυριακή 01/06/2014 πραγματοποίησε εκατόν εβδομήντα (170) επισκέψεις! Ακόμη διαπιστώθηκε λειτουργία του Ιατρείου του στις 04.29 π.μ. ή στις 05.15 π.μ., αλλά και η πραγματοποίηση δεκατριών (13) επισκέψεων χωρίς αντικείμενο (συνταγογράφηση φαρμάκων ή έκδοση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων).

Σημειώνεται ότι, κατά την δια ζώσης συμπληρωματική απολογία του, ο ιατρός παρουσίασε στο Ειδικό Κλιμάκιο Ελέγχου, χειρόγραφη πολυσέλιδη λίστα ασθενών, στους οποίους συνταγογραφούσε την αγωγή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο χωρίς τη φυσική παρουσία τους, όσο και χωρίς παρουσία και αναγραφή στο βιβλιάριο υγείας τους, της σχετικής αγωγής.

• Ορθοπεδικός, Θεσσαλία. Πραγματοποίησε 295 επισκέψεις από 2/6 έως και 5/6 και κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε συνταγογράφηση φαρμάκων από τον ίδιο τον ιατρό προς τον εαυτό του με ταυτόχρονη χρέωση επίσκεψης στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μία με δύο φορές τον μήνα).

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επικαλυπτόμενων επισκέψεων αλλά και άγνοια κατά δήλωσή του διαφόρων ασθενών του, χρονίως πασχόντων, στους οποίους φαίνεται να έχει συνταγογραφήσει επανειλημμένα τη φαρμακευτική αγωγή τους.

• Παιδίατρος, Αθήνα. Μέσα σε 4 μέρες δέχθηκε 268 ασθενείς (2/6:91, 3/6:80, 4/6:66, 5/6:31) και διαπιστώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 2/6 έως 5/6 επανάληψη επισκέψεων στα ίδια παιδιά επί δύο (2) συνεχόμενες ημέρες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η επανάληψη επισκέψεων διαπιστώθηκε τριάντα (30) φορές.

• Ουρολόγος, Εύοσμος. Σε τρεις μέρες 230 επισκέψεις (2/6:82, 3/6:73, 4/6:75) με μέση διάρκεια επίσκεψης κάτω από πέντε (5) λεπτά.

• Παιδίατρος, περιφέρεια Ηπείρου. Διεκδικεί το ρεκόρ επισκέψεων με 300 ασθενείς σε 4 ημέρες (2/6:86, 3/6:77, 4/6:44, 5/6:32) αλλά και το ρεκόρ «ταχείας εξέτασης» αφού στις 2/6 διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση επτά (7) επισκέψεων χρονικής διάρκειας μικρότερης του ενός (1) λεπτού! Την ίδια μέρα διαπιστώθηκε κενό στη λειτουργία του Ιατρείου, από 14.30 ? 18.00. Αλλά και στις 3/6 (ημέρα με επίσης μεγάλο αριθμό επισκέψεων) διαπιστώθηκε κενό στη λειτουργία του Ιατρείου, από 13.30 ? 18.30.

• Παθολόγος, Αττική. Πραγματοποίησε 219 επισκέψεις μέχρι 4 Ιουνίου, από τις οποίες τις 32 ημέρα Κυριακή.

• Παθολόγος, Στερεά Ελλάδα. Εξάντλησε το όριο των 200 επισκέψεων τις πρώτες 5 μέρες του μήνα Ιουνίου, με ωράριο λειτουργίας του ιατρείου 17.00 ? 21.00. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο ότι τις πρώτες ημέρες του μήνα, η λειτουργία του ιατρείου είναι από τις 07.00 έως το βράδυ.

Στις 1/6 Κυριακή (σύνολο 117 επισκέψεις), φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις χωρίς συνταγογράφηση φαρμάκων ή έκδοση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Επίσης διαπιστώθηκε, ότι κατά την έκδοση παραπεμπτικών για γενική αίματος, συνταγογραφεί επιπλέον μορφολογικούς δείκτες ερυθρών, που ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στην γενική αίματος.

• Παθολόγος, Κρήτη. Από 1 έως και 4 Ιουνίου δέχθηκε 300 ασθενείς (1/6:17, 2/6:118, 3/6:120, 4/6:45), με το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου του να είναι: 09.00 ? 15.00 και 17.00 ? 21.00 (κατά δήλωση του ιδίου στην γραπτή απολογία του, αλλά τις πρώτες ημέρες του μήνα διαμορφώνεται από 08.00 έως 23.00).

Στις 2/6 και στις 3/6 διαπιστώθηκε ότι το ωράριο λειτουργίας ήταν από 08.40 έως 20.49 και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η διάρκεια επίσκεψης: από δύο (2) λεπτά έως τέσσερα (4) λεπτά.

• Παθολόγος περιφέρεια Ηπείρου. Μόλις σε 3 ημέρες εξέτασε 300 ασθενείς (2/6:141, 3/6:136, 4/6:23)! Στις 2/6 διαπιστώθηκε ότι το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου ήταν από 07.14 έως 16.20 χωρίς διακοπή, ημέρα κατά την οποία φαίνεται να εξέτασε 141 ασθενείς. Στις 3/6 διαπιστώθηκε, ότι το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου ήταν: από 08.16 έως 21.20 με μία ώρα διακοπή, ημέρα κατά την οποία φαίνεται να εξέτασε 136 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία η διάρκεια επίσκεψης διαμορφώνεται από ένα (1) έως τέσσερα (4) λεπτά.

8 σχόλια:

 1. Αν δεν βάλουμε μυαλό θα μας κάνουν ότι θέλουν.
  Οι κύριοι δεν έχουν την ευθυξια και το θάρρος να βγουν εκτός ΕΟΠΥΥ.
  Καλοταισμενες/ καλομαθημενες απο παλιά κοιλιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. kapia stigmi erxete h ora gia olous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ:
  1.ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΩ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΣΘΕΝΗ.Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ.ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΤΕ ΑΝΟΙΓΩ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ.ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΑΕΣΩΣ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 2 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.
  2.ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ Η ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ;ΤΟ ΤΣΑΜΠΑ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ;
  3.ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ FIX.ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ 80 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.
  4.ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ 170 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ.ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΧΕ ΤΑ ΑΜΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Η ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ(ΑΥΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΕΚΑΤΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝ ΟΝΤΩΣ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
  5.ΟΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΑΚΩΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ 0,5 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ.
  6.ΣΠΙΛΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ.ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ.
  7.ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οσον αφορά τούς μορφολογικούς δείκτες, 1) εάν δέν πρέπει να γράφονται, γιατί δέν τούς αφαιρούν από τίς συνταγογραφούμενες εξετάσεις? 2) η μορφολογία ερυθρών χρεώνοταν πάντα στόν τιμοκατάλογο του δημοσίου, 3) θα συμφωνήσω για τα 0,5 ευρώ αλλά εάν δέν τα εγκρίνουν σάν εξέταση επαναλαμβάνω ας τα αφαιρέσουν αύριο και νασταματήσουν να πετάνε λάσπη.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

   Διαγραφή
 4. ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΛΗΓΟΥΝ 30/9/014.ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΥΝΕΧΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ (ΠΛΑΦΟΝ,ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ,ΙΕΕ,ΙSO ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Π......Σ).ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΟΠΥΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η γνωστή ιστορία, ρίχνω λάσπη, παίρνω την κοινή γνώμη με το μέρος μου, και μετά ρίχνω π.χ. την τιμή της επίσκεψης στα 2-3 €. Άντε μετά να διεκδικήσει κανείς και τα ληξιπρόθεσμα του 2010 και μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΣ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΤΕ, ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ. ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΕΛΙΚΑ.
  ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΔΕΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ;

  ΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΕΔΥ. ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΚΡΗ; - ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 7. ..."Τέλος, διαπιστώθηκε χρέωση επίσκεψης σε παιδιά, που συνοδεύουν συγγενικό πρόσωπο (π.χ. αδελφό/αδελφή) μόνο για την παροχή σύντομης -χωρίς εξέταση- γνώμης («να ρίξει μια ματιά και στο άλλο παιδί» μετά από παράκληση της μητέρας, όπως δηλώνει η ίδια η ιατρός στη συμπληρωματική απολογία της)
  Σε πόσους συγγενείς ή "συγγενείς" , "έριχνα μια ματιά" σαν -δερματολόγος- εντός (αλλά και εκτός) ιατρείου δεν λέγεται!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή