Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ για Πάτρα: Σπάνε τα ταμπού, η χώρα εναρμονίζεται με την διεθνή πρακτική



Το γεγονός ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται επιτέλους με την διεθνή πρακτική και ότι το ταμπού της θεραπείας υποκατάστασης στις φυλακές έσπασε, επισημαίνει με έμφαση, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μιχάλης Κατρίνης, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος του Οργανισμού στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.

Ο κ. Κατρίνης, αναφέρθηκε στα σημαντικά οφέλη του προγράμματος χορήγησης μεθαδόνης στις φυλακές τόσο για τους εξαρτημένους κρατούμενους και τη λειτουργία των φυλακών όσο και για την κοινότητα.

Να σημειωθεί, ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μονάδα φαρμακευτικά υποβοηθούμενης θεραπείας της εξάρτησης, που λειτουργεί σε σωφρονιστικό Ίδρυμα στην Ελλάδα.

«Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς περιορίζεται εντός των φυλακών η χρήση μεταξύ των κρατούμενων εξαρτημένων και ελαττώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ενώ αυξάνεται η αναζήτηση θεραπείας μετά την αποφυλάκιση. Αλλά και για την κοινότητα το όφελος είναι σημαντικό αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι μειώνεται η παραβατική συμπεριφορά και οι επαναφυλακίσεις και το κόστος που αυτές συνεπάγονται» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ προσθέτοντας «η εμπειρία άλλων χωρών από τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων εντός της φυλακής μας έδειξε το δρόμο.»

Ο κ. Κατρίνης ευχαρίστησε για τη σημαντική συμβολή τους και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον διευθυντή των φυλακών Αγίου Στεφάνου κ. Ζήκο, για την στήριξη της όλης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου