Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΚ: Έλεγχος και σε real time

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM

Τη δυσαρέσκεια του με γενικεύσεις που δημιουργούν «ψευδείς εντυπώσεις για τον ιδιωτικό τομέα», εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), που, όμως, στηρίζει τη διαδικασία του ελέγχου από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες, ζητώντας επέκταση του και για το 2012 αλλά και, εφεξής, σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus (εδώ), ο πρώτος γύρος των ελέγχων σε ιδιωτικές κλινικές, από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες κατέδειξε ένα ποσοστό 15%, το οποίο κρίνεται απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω. 

Κατά τον ΣΕΚ, «ο έλεγχος των χρεώσεων όλων των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από ιδιωτικές κλινικές σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας, αποτέλεσε κυρίαρχο αίτημα και κατάκτηση του».

Μάλιστα, όπως τονίζει, η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ και η απροθυμία του κράτους να δώσει λύσεις στο ζήτημα, με την εκκαθάριση των τιμολογίων των ιδιωτικών κλινικών προς τον Οργανισμό, τα οποία παρέμεναν στοιβαγμένα στα ράφια των ταμείων που διαδέχθηκε, οδήγησε το ΣΕΚ πρώτο να επισημάνει την ανάγκη να άμεσης έναρξης της διαδικασίας και το κόστος να αναλάβουν οι ίδιες οι κλινικές.
 
Μάλιστα, έχει υποβάλλει αίτημα για τη διενέργεια ελέγχων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, για το 2012 και την από το 2014 και στο εξής εφαρμογή του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο (real time), κατά τα πρότυπα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος διαβλέπει μια συντονισμένη επίθεση, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την πρώτη φάση του ελέγχου, που στόχο έχει ολόκληρο τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών.

«Μέσω αβάσιμων γενικεύσεων και αφορισμών, επιχειρείται η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων εις βάρος του ιδιωτικού τομέα υγείας, ενός τομέα που εξασφαλίζει άμεσα και έμμεσα 55.000 θέσεις εργασίας, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και ο οποίος καλύπτει τις διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος της δημόσιας υγείας», σημειώνει και ξεκαθαρίζει πως πρώτος θα ζητήσει την τιμωρία όσων επιχειρήσεων παρανόμησαν, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

1 σχόλιο:

  1. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ,ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή