Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΟΠΥΥ: Στα 644 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται το “claw – back” και το “rebate” για το 2015

Το αίτημα του Οργανισμού δεν εγκρίθηκε από τον κ. Δημόπουλο, ο οποίος ζήτησε επιπλέον στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες.

IATRONET.GR

Ένα σημαντικά μεγάλο ποσό προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ για υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και έσοδα από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής (claw back) για το έτος 2015.

Με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο υπουργείο Υγείας, εκτιμά ότι το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 644 εκατομμύρια ευρώ.

Η εισήγηση δεν έγινε αποδεκτή από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Αθανάσιο Δημόπουλο, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ περισσότερα στοιχεία.

Όταν τα στοιχεία συγκεντρωθούν, θα υποβληθεί νέο αίτημα από τη διοίκηση του Οργανισμού στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα παραπάνω προβλέπονται στην απόφαση για την τρίτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.


Πλεόνασμα

Σύμφωνα με την απόφαση, τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού προϋπολογίζονται στα 5,65 δισ. ευρώ για το 2015, με εκτιμώμενο πλεόνασμα χρήσης τα 23,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σε έγγραφο που απέστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπεται επιπλέον “rebate όγκου” 140 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος – το 2015 και το 2016. Το ποσό αυτό αφορά φαρμακευτικές εταιρείες.

Το 2014 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 226 εκατομμυρίων ευρώ για rebate, συν άλλα 204 εκατομμύρια στο πλαίσιο του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (claw - back).

Με δεδομένο ότι οι υπερβάσεις του 2015 είναι ήδη σημαντικές, κυρίως λόγω της δυνατότητας που δόθηκε στους γιατρούς να συνταγογραφούν με εμπορική ονομασία φάρμακα υψηλού κόστους, το claw back του 2015 αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό.

Τζίρος

Η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) εφαρμόζεται από το 2012, ανάλογα με τον τζίρο που κάνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία προς τον ΕΟΠΥΥ.

Από το ίδιο έτος, εφαρμόστηκε και ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφών (claw back), με τον οποίο κάθε εταιρεία επιστρέφει αναλογικά στον Οργανισμό το ποσό της υπέρβασης από την προϋπολογισθείσα για κάθε έτος φαρμακευτική δαπάνη.

Το 2012, οι εταιρείες κατέβαλαν στον ΕΟΠΥΥ 193 εκατομμύρια ευρώ (rebate) και 78,9 εκατομμύρια (claw back).

Το 2013, τα αντίστοιχα ποσά ήταν 176 και 152,4 εκατομμύρια και το 2014 ανήλθαν στα 226 και 204 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Δ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Χαχαχαχα, άκου πλεόνασμα... Χρωστάει παντού βέβαια αλλά έχει πλεόνασμα. Γιατί μας δουλεύουν έτσι; Προβλέπω πάλι σφαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή