Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Παραλείψεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία

Γράφτηκε από τον/την Τάκης Γεωργακόπουλος



Οδεύοντας προς τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης αλλά και «εμπόλεμης» κατάστασης, διαπιστώνω πως στο «Κυβερνητικό Πρόγραμμα για την Υγεία» υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε αναφορές που σχετίζονται με καίρια πολιτικά ζητήματα και αφορούν στη φυσιογνωμία και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα αλλά και για το μέλλον.

Πουθενά στο κείμενο ΔΕΝ υπάρχουν αναφορές,

α) για την κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ που αποτελεί μνημονιακή νομοθέτηση της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και θα οδηγήσει -αν εφαρμοστεί- στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

β) για την κατάργηση των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών (ΙΕΕ) στον ΕΟΠΥΥ που έγιναν σε εφαρμογή μνημονιακού σχεδιασμού της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και πίσω τους κρύβονται μεγάλες γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και συνεργάτες πρώην υπουργών υγείας της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.

γ) για την κατάργηση του μνημονιακού προγράμματος «Υγεία εν Δράσει» που αφορά σε μεταρρυθμίσεις τομέων υγείας και υλοποιείται κατ’ επιταγή και σε συνεργασία με την εταιρεία GIZ, συνεργάτη του υπουργείου Υγείας του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας.

δ) για την κατάργηση των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) τα οποία ουδέποτε προσαρμόστηκαν στην ελληνική υγειονομική πραγματικότητα.

ε) για αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ με κατάργηση του ν. 4238/14 (νόμος Γεωργιάδη) παρά γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για «ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ» που υποψιάζει για συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι και πάροχος και αγοραστής υγειονομικών υπηρεσιών.

στ) για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΟΠΥΥ με περιφερειακή συγκρότηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που εγγυάται τακτικούς αξιόπιστους και αποτελεσματικούς ελέγχους, σε πραγματικό χρόνο, των δαπανών του οργανισμού, είτε αφορούν στη συνταγογράφηση, είτε αφορούν στις εργαστηριακές εξετάσεις, με κατοχύρωση του ηλεκτρονικού αποτυπώματος κάθε γιατρού.

ζ) για τη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθήσουμε και είναι αναγκαία, με παρεμβατισμό στις τιμές, ενίσχυση, σε πρώτη φάση, της φαρμακοβιομηχανίας -εγχώριας και κρατικής- και στήριξη της διενέργειας αξιόπιστων ποιοτικών ελέγχων, σε κάθε φάρμακο, προτού διατεθεί σε ασθενείς.

η) για τη διασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησης των δομών υγείας -ΕΟΠΥΥ και Δημόσιων Νοσοκομείων- ως εγγύηση για την ασφαλή λειτουργία τους και παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, πέρα από τις άλλες πηγές αυτοχρηματοδότησής τους.

θ) για την αναμόρφωση του Νοσοκομειακού Συστήματος Υγείας, με νέες προσλήψεις, αναμόρφωση των οργανισμών που είχαν τρωθεί από τον Α. Λοβέρδο, κάλυψη της αναγκαίας χρηματοδότησης, εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών, διαμόρφωση ενιαίας τιμής για κάθε υγειονομικό είδος, μισθολογική αναμόρφωση και διασφάλιση υπερωριακής εργασίας όλων των εργαζομένων, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, πέραν του τακτικού ωραρίου.

Θεωρώ ότι το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να περιέχει αυτές τις δεσμεύσεις που προσδιορίζουν τη δική μας διακριτή πολιτική φυσιογνωμία και αποτελούν σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική δράση.

Τάκης Γεωργακόπουλος,

πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου