Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Γ.Ν. Δράμας: Στα “βήματα” του Νοσοκομείου Σπάρτης…

- Virus.com.gr

Σταθερή πορεία προς την «κατάρρευση» διαγράφει η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, έπειτα από τη συγχώνευση που υπέστη πριν από 3 χρόνια, τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών που δεν αντικαθίστανται και τη συνεχή μείωση των κονδυλίων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εφημεριών καθώς και για την κάλυψη των υλικο-φαρμακευτικών αναγκών.

«Συγχωνεύσαμε τις 2 παθολογικές, τις 2 χειρουργικές, την καρδιολογική με τη μονάδα, ακόμη κι αυτό το έκτρωμα την οφθαλμολογική με το ΩΡΛ το κάναμε μία κλινική και έγινε εξοικονόμηση χρημάτων σε ένα ποσοστό 40%. Έφτασε το νοσοκομείο πια να μην μπορεί να λειτουργήσει» αναφέρει με αγανάκτηση στο Virus ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας (ΙΣΔ) Γιώργος Γεωργιάδης, εκφράζοντας παρόλα αυτά την πεποίθησή του πως οι αποφάσεις του υπουργείου πρέπει να εφαρμόζονται.

Η ενιαία Παθολογική κλινική αν και έχει 90% πληρότητα, έχει μείνει μόνο με 5 ειδικούς γιατρούς που σε λίγο θα είναι 4 και 6 ειδικευόμενους από τους 12 που προβλέπονται, χωρίς να υπάρχει ενδιαφερόμενος στη σχετική λίστα.

«Αυτοί οι συνάδελφοι τώρα θα πρέπει κάθε πρωί να κάνουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, παράλληλα να εφημερεύουν και να φροντίζουν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μία κλινική με 54 κρεβάτια. Καινούργιοι γιατροί δεν υπάρχουν. Η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι μεγάλοι γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι εάν μετά από 4-5 χρόνια οι γιατροί αυτοί συνταξιοδοτηθούν και στην Κλινική μείνουν 2-3 γιατροί. Έτσι όπως πάει σε 3 χρόνια θα μας πουν δεν μπορούν να εφημερεύσουν οι ειδικοί γιατροί, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι, το κλείνουμε» λέει ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ γι’ αυτό ζητώ μόνιμους γιατρούς» εξηγεί, σημειώνοντας όμως ότι τώρα που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο χρειάζεται να ανασταλεί οποιαδήποτε σκέψη απομάκρυνσης επικουρικών γιατρών και να προκηρυχθούν άμεσα 2 θέσεις ειδικών παθολόγων (μόνιμων ή επικουρικών). Ταυτόχρονα, ζητά προκήρυξη θέσεων και άλλων ειδικοτήτων, αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου και συμπληρωματικό κονδύλι για τις εφημερίες τουλάχιστον στο ύψος του 2014, ως προϋποθέσεις για να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Το υπουργείο Υγείας λέει ότι ο πληθυσμός που καλύπτει το νοσοκομείο Δράμας είναι κοντά στις 90-95 χιλιάδες. Στην πραγματικότητα, όμως, ο πληθυσμός αναφοράς ανέρχεται στις 120-130 χιλ., καθώς το νοσοκομείο της Δράμας εξυπηρετεί ασθενείς της ευρύτερης περιοχής» προσθέτει ο Πρόεδρος του ΙΣΔ, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να πρέπει να παρακαλάει κανείς για τα αυτονόητα. «Πέρυσι νοσήλευσα τον πεθερό μου. Όταν χρειάστηκε να μπει καθετήρας, ο συνάδελφος μου ανέφερε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος και χρειάστηκε να αγοράσω απ’ έξω έναν για να τοποθετηθεί» αναφέρει συμπληρωματικά, προκειμένου να δείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Πρόεδρος ΙΣ Δράμας: “Θερίζει” ο καρκίνος στο νομό μας

Πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική στο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς ο νομός έχει το 2ο μεγαλύτερο σύλλογο καρκινοπαθών στη Βόρεια Ελλάδα μετά από τη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα με βάση τον πληθυσμό του.

«Στην οικογένειά μου 3 άτομα τα τελευταία 15 χρόνια βρέθηκαν με κακοήθεια» λέει ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι όσοι χρειάζεται να διαγνωστούν πάνε είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αλεξανδρούπολη.

Το ΓΝ Δράμας μέχρι και το 2010 διενεργούσε χημειοθεραπείες με 2 γιατρούς οι οποίοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους με εντολή του Θεαγενείου.

«Το νοσοκομείο Δράμας τότε πλήρωνε πάνω από 240 χιλ. ευρώ το χρόνο μόνο για τα οδοιπορικά. Δεν φτάνουν αυτά τα λεφτά για να έρθουν οι γιατροί κανονικά στη Δράμα;» διερωτάται ο Πρόεδρος του ΙΣΔ. «Το νοσοκομείο μας ανακαινίστηκε το 2009. Ας μας πουν ότι θα φτιάξουν κλινική εδώ μέσα και θα βρούμε το χώρο» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου