Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Απίστευτο: Συνταγογράφηση Ακτινοθεραπείας και από γιατρούς χωρίς ειδικότητα!

Τρίτη 8 Νοέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Στα κάγκελα είναι οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι καθώς οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, προβλέπουν παραπεμπτικά για ακτινοθεραπείες ακόμη και από γιατρούς χωρίς …ειδικότητα.

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους κόλπους των εξειδικευμένων γιατρών αλλά και των ογκολόγων, καθώς οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπουν ότι παραπεμπτικά για 3διάστατη ακτινοθεραπεία μπορούν πλέον να χορηγούν ακόμη και γιατροί χωρίς ειδικότητα.

Οι διατύπωση στο ΦΕΚ που εκδόθηκε με όλες τις αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις φαίνεται πως έγινε άρον άρον και περιλαμβάνει λάθη για …γέλια και για κλάματα εκτός βέβαια και αν το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Πάντως είναι σαφές πως στο ΦΕΚ που εκδόθηκε η ακτινοθεραπεία μοιάζει μάλλον να μετατρέπεται σε απλή… διαγνωστική μέθοδος όταν μπορεί να συνταγογραφείται ακόμη και από γιατρούς άνευ ειδικότητας!

Ειδικότερα με βάση τους νέους κανόνες η «ακτινοθεραπεία 3 διάστατη σε γραμμικό επιταχυντή –συνεδρία- ανεξαρτήτως πεδίων σε 1 περιοχή θεραπείας» μπορεί να συνταγογραφηθεί από τις εξής ειδικότητες: «παθολόγος, γενικός γιατρός, χειρουργός, μαιευτήρας γυναικολόγος, ακτινοθεραπευτής –ογκολόγος, άνευ, ιατρική της εργασίας»

Είναι σαφές πως πρόκειται για τους νέους κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που μάλλον γράφτηκαν στο…πόδι άρον άρον, προκειμένου να μειωθεί έστω και την τελευταία στιγμή η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Έτσι η ακτινοθεραπεία που απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς έγινε μια απλή…διαγνωστική εξέταση.

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα του ΦΕΚ που αναφέρεται στον κωδικό C50 στις ακτινοθεραπείες αλλά και στις ειδικότητες των γιατρών:


Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με επιστολή της στον αν.υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ζητά να διορθωθεί άμεσα το πρόβλημα, ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές με ένα μάλλον ειρωνικό σχόλιο το οποίο αναφέρει: «Επειδή θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό, παρακαλούμε για την άμεση διόρθωση».

Δείτε παρακάτω την επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας προς τον Παύλο Πολάκη.


Τα λάθη και τα προβλήματα που προέκυψαν με τους νέους κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις προκαλούν πάντως αίσθηση καθώς προετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ εδώ και μήνες.

Χρειάστηκε μάλιστα να φθάσει ο κόμπος στο χτένι, να έρθει η τρόικα να ζητήσει άμεσα μέτρα αφού έχει ξεφύγει η δαπάνη, για να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις και αυτές με λάθη και προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως επειδή ακριβώς έχει ξεφύγει η δαπάνη στιςδιαγνωστικές εξετάσεις οι υποχρεωτικές επιστροφές (claw back), αναμένεται φέτος να είναι στα ύψη για τα διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

1 σχόλιο:

  1. Συγνώμη αλλά μόνο ο άνευ σας πείραξε. Ο γενικός ιατρός και ο ιατρός εργασίας δεν σας πείραξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή