Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μόλις 5 λεπτά ο μέσος παγκόσμιος χρόνος επίσκεψης στον γιατρό



ΓΙAΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ - reader.gr

Περίπου πέντε λεπτά διαρκεί η επίσκεψη στον γιατρό για τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, σύμφωνα με διεθνή ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal Open.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκρεγκ Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αξιολόγησαν στοιχεία από 178 μελέτες που αφορούσαν 67 χώρες και πάνω από 28,5 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η χώρα στην οποία οι γιατροί ξεπετούν τους ασθενείς είναι το Μπανγκλαντές, αφού αφιερώνουν μόνο 48 δευτερόλεπτα στην εξέταση. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία όπου ο γιατρός αφιερώνει για τον ασθενή κατά μέσο όρο 22,5 λεπτά.

Σε 15 χώρες όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης, το ιατρικό ραντεβού διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά και σε άλλες 25 χώρες διαρκεί έως δέκα λεπτά το πολύ.

Πάντως, στις ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. 

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η επίσκεψη διαρκεί το λιγότερο 20 λεπτά, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο περίπου 15 λεπτά, ενώ στη Βρετανία σχεδόν δέκα λεπτά. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπήρχαν, ο ΕΟΠΥΥ όμως προτείνει στους συμβεβλημένους γιατρούς τους η εξέταση να διαρκεί15 λεπτά.

Τα μικρής διάρκειας ραντεβού με το γιατρό έχουν συσχετισθεί με πολυφαρμακία συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων ιδίως αντιβιοτικών), μηδαμινή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς και γενικότερα χειρότερη υγεία για τους ασθενείς στο μέλλον, καθώς επίσης με αυξημένο κίνδυνο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης για τους γιατρούς.

«Λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερα από πέντε λεπτά», τονίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι «ένας μέσος όρος πέντε λεπτών είναι το όριο κάτω από το οποίο η επίσκεψη δεν είναι τίποτε παραπάνω από απλή συνταγογράφηση».

2 σχόλια:

  1. Και για ηλεκτρονική συνταγογράφηση,παραπάνω απο 5 λεπτά θέλεις.
    Χωρις προγράμματα τύπου medisto κτλ,περισσότερα απο 5-6 άτομα την ώρα και να θες,δεν μπορείς να συνταγογραφήσεις,να τα περάσεις στο βιβλιάριο,να τα σφραγίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω κανει ρεκορ επισκεψης 42 sec, ανοιγμα επισκεψης, συνταγογραφηση και κλεισιμο επισκεψης και προσπαθώ να το κατεβαζω πιο κατω. Εχει κανεις καλύτερο προγραμμα και καλύτερο χρονο ? να μου το πει. Ευχαριστώ. Ουτως η αλλως ηλίθιες ενδειξεις βαζουν δεν θα τις ασπαστουμε κιολας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή