Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Με το νέο έτος η νέα προκήρυξη για την ΠΦΥ


Υπόθεση του 2018 αποδεικνύεται πως θα είναι τελικά η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την περιοδεία του στα Κέντρα Υγείας της Ροδόπης, το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως η έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου ΠΦΥ είναι στην τελική ευθεία, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας( ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα.


Σε ό,τι αφορά τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, το οποίο αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που έθεσαν εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους του απαρχαιωμένου εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, κατά τον Υπουργό ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των εργαστηρίων και των οδοντιατρείων προκειμένου οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται από τις δημόσιες δομές και να μην είναι αναγκασμένοι να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αριστοτέλους, μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων ήταν και η ύπαρξη ενός μικρού ταμείου, διαθέσιμου για καθημερινές, μικρότερες δαπάνες, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία που συνοδεύει ακόμη και την αξιοποίηση των μικρότερων ποσών. Κατά τον κ. Ξανθό το αίτημα αυτό θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, κατ’ εφαρμογή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ειδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, για τις δομές ΠΦΥ ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έργα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας και η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Δοξάτου Δράμας, συνολικού ύψους 475 χιλιάδων ευρώ. Επίσης έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) έργα εκσυγχρονισμού των ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ.

Στην Περιφέρεια έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ. Σύμφωνα, δε, με την εκτίμηση της 4ηςΥΠΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυνότν να ξεκινήσει η λειτουργία 5 εξ αυτών, 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη και Καβάλα.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επίσης έργα εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εξειδικευθεί από την Επιτελική δομή ΕΣΠΑ και προχωρά η έγκριση σκοπιμότητας τους από το Υπουργείο Υγείας .

“Η πιο κρίσιμη όμως και εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ είναι αναμφίβολα η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής”, σημειωσε ο κ. Ξανθός. Προσέθεσε, δε, πως από τις 3 Οκτωβρίου λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο νέος γραμμικός επιταχυντής , δωρεά και αυτός του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

4 σχόλια:

  1. Τρεις λαλουν και.....δυο χορευουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο χρονια τωρα στην.....τελικη ευθεια ειναι ο .....Ξανθομπουμπουνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ .....ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Ο ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ .....ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθοαχρηστε, 12-15 γυφΤΟΜΥ δεν θα λειτουργουσαν στην Θεσσαλονικη ως το τελος ......Οκτωβριου το πολυ ;Κανα.....καμπινε εβαλες σε λειτουργια εστω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή