Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Θ.Παπαθεοδώρου: Άμεση κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Θ.Παπαθεοδώρου:Άμεση κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών για την εξυπηρέτηση των πολιτών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
ΘΕΜΑ: «Άμεση κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών για την εξυπηρέτηση των πολιτών»

Προχειρότητες και ερασιτεχνισμοί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην περίθαλψη των ασθενών δεν είναι ανεκτές. Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι έτοιμο ακόμη να εφαρμοστεί, καθώς οι προηγούμενες προκηρύξεις του Υ.Υ.Κ.Α. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέτυχαν και ο υφιστάμενος αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού της πόλης της Πάτρας.

Με τον Ν. 4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α/7.8.2017) θεσπίζεται η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αναδεικνύεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Ως οικογενειακοί ιατροί για τον γενικό πληθυσμό νοούνται οι γενικοί ιατροί, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι. Ο οικογενειακός ιατρός λειτουργεί στα ΤΟ.Μ.Υ., στα Κ. Υ. , στις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. ή ως συμβεβλημένος ιατρός με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία οικογενειακών ιατρών είναι περίπου 1 ιατρός ανά περίπου 11.000 πολίτες, με συνέπεια να είναι επιστημονικά απαράδεκτη και πρακτικά αδύνατη η μαζική εξυπηρέτηση και εγγραφή του πληθυσμού ευθύνης.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με σκοπό την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, συνάπτει συμβάσεις για την κάλυψη των αναγκών σε οικογενειακούς ιατρούς, μετά από αποφάσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Οργανισμός, ολοκλήρωσε και επικύρωσε τα αποτελέσματα της αρχικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικογενειακών ιατρών από ιδιώτες ιατρούς και ήδη συνάπτονται συμβάσεις με τους επιτυχόντες ιατρούς. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Οργανισμό η νέα ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος οικογενειακών ιατρών (763/472η Συν./13-6-2018 Απόφαση ΔΣ ΕΟΠΥΥ), με σκοπό τη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς ιατρούς σε εφαρμογή της υπ' αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π./οικ.45169/11-06-2018 (ΦΕΚ 2193/τ.Β/12-6-2018) Υπουργικής Απόφασης και την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν.4486/2017.

Δυστυχώς, με βάση την κείμενη νομοθεσία, την ισότιμη μεταχείριση και την ενιαία διαχείριση, οι υφιστάμενες συμβάσεις των συμβεβλημένων ιατρών ειδικοτήτων Γενικών ιατρών, Παθολόγων και Παιδιάτρων θα λήξουν στις 15/07/2018, με ταυτόχρονη έναρξη ισχύος των νέων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών. Με αποτέλεσμα, περίπου στους 2.000 ιατρούς να απολύονται και να ξεκινάει ένας Γολγοθάς για τους πολίτες, που θα μείνουν ακάλυπτοι από αναγκαίες παροχές υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των ιατρών και να εξυπηρετούνται οι πολίτες;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την μη διακοπή των παροχών υγείας στους ασθενείς;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

8 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφηνας: ο σχεδιασμός είναι ότι με την ουρά στα σκέλια,καταεξευτελισμενοι θα παρατείνουμε τις υπάρχουσες συμβάσεις κατηγορώντας το......διεθνές χρηματοπιστωτικό Κεφάλαιο, τις ......αναλγητες αγορές, τους ......ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης ,την ......Φιλαρμονική του Αμαρουσίου, τον .....Κεραυνό Κολοπετεινιτσας κλπ κλπ κλπ .....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρις να θέλω να σε "φιμώσω", ολοι εχουμε βαρεθει τα ανουσια σχόλιά σου με τα ....ξανθοκηφυνας και ξανθομπαμπουρας ΣΕ ΚΑΘΕ ανάρτηση.

      Νομίζεις ότι βοηθάς αλλά πετυχαίνεις το αντίθετο.

      Διαγραφή
    2. 11.49μ.μ. είναι γενικώς παραδεκτό οτι υπάρχουν γιατροί με πολύ χαμηλό επίπεδο. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι γιατί δεν κόβονται αυτά τα σχόλια και αφήνουν να φαίνεται το χάλι τους.

      Διαγραφή
    3. Αχρηστε υπάλληλε του χρΕΟΠΥΥ 11.49 δεν είσαι η ......βασίλισσα Ελισσαβετ για να μιλάς για τον εαυτό σου στον πληθυντικό!

      Διαγραφή
    4. 3:47 ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ VIEWS ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΤΟ 5% ΔΗΛΑΔΗ.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν επίσης 3.47 εγκάθετοι του ΥΠΥΓ όπως εσύ εδώ που τους ενοχλέι να λες τον κηφήνα.....κηφήνα ή να βρίζεις όταν με 850 καυκάσιους σου λένε έχουμε......ΠΦΥ! Απορώ γιατί δεν σας κόβει τα σχόλια η κ.Μαστοράκου αφού ξέρει ότι είστε ψεύτες , κακοήθεις και φυσικά όχι γιατροί!

      Διαγραφή
    6. Γιατί να ενδιαφέρεται για τα views ο διαχειριστής ;; βλέπεις καμία διαφήμιση να παίζει εδώ μέσα ;; Δεν φτάνει που ο διαχειριστής χαλάει εργατοώρες στο πληκτρολόγιο για να σε ενημερώνει; από κακοήθεια σκίζεις, μεγάλε !

      Διαγραφή
  2. δεν εχω καταλαβει κατι οποιος εχει αντιρηση αμεσως ειναι εγκαθετος???ποια η διαφορα απο τους ρωσοποντιακ των τομυ απο εναν που πηγε σε κατι βουλγαρο τσεχιες σε ιδιωτικο και ειναι παντελως ασχετος απο ιατρικη???εχει ψαξει κανεις να δει τι πτυχια εχουν αυτοι που ειναι στα τομυ η ετσι λεμε για να λεμε???ο εργαζομενος ιατρος φταιει για το αν η τομυυ ειναι καλες η κακες ???ποια η διαφορα του γιατρου των τομυ με τον συνταγογραφο του ιατρειου που εχει τελειωσει σε κατι ουγκαντα βουλγαριες τσεχιες???διαβαζω οτι βρηκε κατι φεροντες χωρις ειδικοτ/τα στα τομυ.απο που και ως που ???ολοι εχουν ουτε καν πιστοποιητικα γενικης ιατρικης δεν πηρε!!επομενως οταν γραφουμε να λεμε αληθειες και οχι μπουρδες.ποιος ρωτησε το γιατρο που πηγε στα τομυ αν ειχε να δουλεψει???αν ειχε να μεγαλωσει οικογενεια του???κανεις.οπως εσυ και εγω βλεπουμε το δεκαρικο της συνταγης και αυτος με καποιο τροπο πρεπει να ζησει.οσο για τους βαρδαρους τους ξανθους και τους πολακηδες που καθολου δεν εκτιμω θα δεχομουν το οτιδηποτε αν ηταν σαν ανδρας με ανδρα <>και μην διαβασω οτι ειμαι εγκαθετος γιατι μιρακιο εγω δεν εχω και ουτε ειχα συμβαση ποτε.δουλευω μονο ιδιωτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή