Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Δημόσια νοσοκομεία: Οταν οι συγγενείς γίνονται... τραυματιοφορείς



Παναγιώτα Καρλατήρα - ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Φωτογραφία από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Δυο γυναίκες μεταφέρουν ασθενη από το κεντρικό κτήριο προς ενα διπλανό για εξετάσεις
Τέλος δεν έχουν οι βαρύτατες δυσλειτουργίες του ΕΣΥ. Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, υλικών, υποδομών συσσωρεύονται με ταχύ ρυθμό επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη εξασθενημένο και γηρασμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Η φωτογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr ελήφθη το πρωί της Τρίτης στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και αποτυπώνει μια μολις στιγμή στη διαδρομή του ασθενή μεσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα μπορούσε ομως να απεικονίζει, με μικρές παραλλαγές στο υπόλοιπο σκηνικό, την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Η έλλειψη τραυματιοφορέων δεν ξενίζει πια κανέναν. 

Στον κλάδο των τραυματιοφορέων, οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν ή ξεπερνούν σε πολλά νοσοκομεία το 50%! Ταυτόχρονα το προσωπικό του κλάδου είναι γερασμένο, με μέσο όρο ηλικίας, που κυμαίνεται στα 50 και πλέον χρόνια. 

Αγόγγυστα οι συγγενείς αναλαμβάνουν να κουβαλούν τα "βάρη" της μεταφοράς των ανθρώπων τους, είτε βρίσκονται σε Επείγοντα είτε νοσηλεύονται, απο και προς ιατρεία και θάλαμους και εργαστήρια. 

Οι δυο γυναίκες, που φαίνεται στη φωτογραφία να μεταφέρουν τον ασθενη με το φορείο, βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Γενικου Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Κατευθύνονται από το κεντρικό κτήριο προς ενα διπλανό κτήριο οπου βρίσκονται καποια εργαστήρια. Υποθέτουμε πως ο ασθενής χρειάστηκε κάποιες εξετάσεις και με δεδομένο πως το νοσοκομείο σημερα δεν εφημερεύει πιθανολογούμε πως είτε νοσηλεύεται είτε βρέθηκε στο νοσοκομείο εχοντας ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το βέβαιον ειναι πως δεν βρέθηκε τραυματιοφορέας μαζί του όταν τον χρειάστηκε και το κενό κάλυψαν οι συγγενείς οπως γινεται σε πολλές άλλες περιπτωςεις στη διάρκεια της νοσηλείας ή της ολιγόωρης παραμονής κάποιου σε νοσοκομείο. 

Χωρις ρεύμα και με... μπαλαντέζα απο τη ΜΕΘ τα χειρουργεία

Η εικόνα του ασθενή στο φορείο που μεταφέρεται απο τις συγγενείς του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έρχεται μια ημέρα μετα την καταγγελία γιατρών της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Υγειονομικών (ΑΡΣΥ) του νοσοκομείου -την οποία ουδείς διέψευσε- ότι στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής, έγινε σχεδόν μιας ώρας διακοπή ρεύματος σε όλους τους χώρους. 

Η γεννήτρια λειτούργησε μόνον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -το ενδεχόμενο να μη λειτουργούσε ούτε εκεί ειναι πράγματι τρομακτικό...

Στις χειρουργικές αίθουσες βρισκόταν σε εξέλιξη μια χειρουργική επέμβαση! Η διακοπή του ρεύματος και η δυσλειτουργία της γεννήτριας αντιμετωπίστηκε με μία...μπαλαντέζα που συνδέθηκε απο τη ΜΕΘ στα χειρουργεία. 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, διακοπή ρεύματος έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν διαρκούσε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο, καθώς αναλάμβανε η γεννήτρια.

“Είναι προφανές ότι δε νοείται η λειτουργία ενός νοσοκομείου, στο οποίο δεν είναι εξασφαλισμένη η αδιάκοπη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρους όπως το χειρουργείο και η μονάδα εντατικής θεραπείας”, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Θέτουν δε και το όχι ακραίο σενάριο να συνέβαινε η διακοπή της ηλεκτροδότηςης κατά την πρωινή τακτική λειτουργία, όπου θα βρίσκονταν σε εξέλιξη όχι μια αλλά πάνω από έξι χειρουργικές επεμβάσεις!

Σύμφωνα με την ΑΡΣΥ, η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων είναι κάτι περισσότερο από προφανής: “Χέρι - χέρι με την φοβερή υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό πάει και η αδιανόητη αδιαφορία για βασικές προδιαγραφές σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών. Η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων έχει μπει πραγματικά στον αυτόματο, χωρίς καμία μέριμνα τόσο για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας όσο και για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για τους ίδιους τους υγειονομικούς”.

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΡΙΖΟΡΟΜΑ ΑΡΚΟΥΝΤΟΓΚΙΟΥΦΤΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΠΥΥ: ΤΟ ΙΛΠΙΝΤΑ ΕΡΚΕΤΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή