Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΠΥΥ, ante portas

images_3.jpg

Οι ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ ετοιμάζονται να ενταχθούν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που -τυπικά- αρχίζει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου μαζί με άλλα τρία ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), αλλά ήδη έχει αρχίσει -ουσιαστικά- το πλιάτσικο.
Από το Σεπτέμβριο σταδιακά έχουν σταματήσει να γίνονται εξειδικευμένες μικροβιολογικές εξετάσεις στα ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τόσο απότομη η διακοπή, που όσοι ασφαλισμένοι είχαν την ατυχία να υποβληθούν σε εξετάσεις από τις αρχές του φθινοπώρου δεν πήραν ποτέ αποτελέσματα. Τώρα καλούνται ξανά τηλεφωνικά να κάνουν τις ίδιες εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια. Επίσημη δικαιολογία; “Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια” και ανεπίσημα όλοι υποθέτουν βάσιμα ότι δεν πρόκειται να γίνει ξανά διαγωνισμός για την προμήθειά τους. Πριν έναν μήνα άρχισε και το σταδιακό κλείσιμο του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του ΙΚΑ της Πύλης Αξιού -το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα- και όσοι ασφαλισμένοι πρέπει να κάνουν βιοψίες και τεστ Παπ απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Στα οποία, για μια εξέταση προστατικού αντιγόνου για παράδειγμα το ΙΚΑ πληρώνει 45 ευρώ, ενώ η ίδια εξέταση στα δικά του εργαστήρια κόστιζε 5 ευρώ. Πρόκειται για ένα μόνο τροχιοδεικτικό που δείχνει το γιουρούσι που προετοιμάζεται σε ό,τι έχει απομείνει στα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόσφατα, ο ΕΟΠΥΥ υπέγραψε συμφωνία με την Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, που προβλέπει “αγορά” υπηρεσιών υγείας με κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια (ΚΕΝ) προσαυξημένα κατά 20%.
Σαλαμοποίηση και του προσωπικού
Όσο για τους γιατρούς των εργαστηρίων του ΙΚΑ που μένουν χωρίς δουλειά, η συνταγή που ακούγεται ότι θα τους δοθεί είναι να επιστρέψουν στα ιατρεία τους κατ' αποκλειστικότητα κι από κει να δουλεύουν για το ΙΚΑ. Να πρόκειται άραγε για δοκιμαστικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί σταδιακά για όλο το υγειονομικό προσωπικό του υπό κατάργηση οργανισμού; Το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία των γιατρών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα έχουν δικαίωμα να βλέπουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Συμβεβλημμένοι θα είναι μόνο όσοι συνεργάζονται ήδη με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, που θα αμείβονται με 10 ευρώ μικτά για 200 ασφαλισμένους το μήνα, όσους βλέπει σήμερα δηλαδή ένας γιατρός στο ΙΚΑ μέσα σε οκτώ ημέρες και ο χρόνος αναμονής για ραντεβού φτάνει τους δύο και τρεις μήνες.

Κάπα Κάπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου