Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΛΤ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ: Ανοιχτή επιστολή προς τους συναδέλφους

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ζούμε πολύ δύσκολες και ευαίσθητες στιγμές. Είναι γεγονός ότι από τις αποφάσεις και τις πράξεις που καλούμαστε να λάβουμε αυτήν την περίοδο εξαρτώνται πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα, όπως η επαγγελματική μας συνέχεια, η ιατρική μας συνέπεια, η επιστημονική μας επάρκεια, η προσωπική και οικογενειακή μας ευημερία. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε, όσο μπορούμε, όσο μας αφήνουν οι συνθήκες, νηφάλιοι και ακριβοδίκαιοι στις πράξεις μας.
Από την άλλη μεριά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα περιφερόμενο θίασο τυχάρπαστων που προσπαθούν να ασχοληθούν με εξαιρετικά σημαντικά πράγματα, όπως είναι η Δημόσια Υγεία, έχοντας απολέσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τους. Προσωπικά μόνο γέλια μου προκαλεί η στάση τους, οι αλχημείες τους και τα εκβιαστικά τους ραβασάκια περί συντομογραφίας και ιατρικών πράξεων.
Αλλά τι πραγματικά έχουμε μπροστά μας. Αν το δούμε χωρίς τις παρωπίδες που προσπαθούν να μας φορέσουν, είναι ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας με τόσο χαμηλή χρηματοδότηση που δεν επαρκεί για να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε! Για να κρύψουν αυτό το απλό και αμείλικτο γεγονός, οι φωστήρες της δημιουργίας αυτού του κατασκευάσματος που λέγεται ΕΟΠΥΥ, σκαρφίζονται διάφορα κόλπα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι αυτή η απειλή περί ελεύθερης συνταγογράφησης. Το αφήνουν τεχνητά να σέρνεται, με γλυκανάλατες αερολογίες του στυλ «Όπως γνωρίζετε, δεν έχω καμία αντίρρηση να δοθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους του γιατρούς (……..) μόνο που για να εφαρμοστεί χρειάζεται η έκδοση ΚΥΑ που να το προβλέπει» Με αυτά τα γελοία αποφθέγματα προσπαθούν να κάμψουν το φρόνιμά μας. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν και μετά να μας περιθωριοποιήσουν.
Νομίζω τα πράγματα είναι πλέον αρκετά καθαρά: Ο ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει ένα φαλιρισμένο κράτος, τίποτα περισσότερο, ούτε τους ασφαλισμένους του, ούτε τους γιατρούς. Ειδικά για εμάς τους γιατρούς προβλέπει συνθήκες εργασίας που δύσκολα κανείς τις αντέχει, με όρους οικονομικής επιβίωσης. Και τώρα προσπαθούν να μας βάλουν στο Σύστημα με το «καρότο» της ελεύθερης επιλογής εισόδου. Όμως μην ξεχνάτε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι αυτό που ξεκινά τώρα. Ο ΕΟΠΥΥ σε τρείς μήνες θα δίνει διετείς και μόνο συμβάσεις και μάλιστα κυλιόμενες. Επομένως σκεφτείτε το στην πραγματική του διάσταση: Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, θα είμαστε στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της επαγγελματικής μας ζωής εκτός ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι, που θα θελήσουν, θα βρεθούν το πολύ για 2 χρόνια εντός, και με τις συνθήκες που τους επιφυλάσσει. Ξαναδείτε λοιπόν μετά από αυτό το απόλυτο δεδομένο, τι σημαίνει η έννοια της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους και πόσο καταλυτική είναι η προσπάθεια για την κατοχύρωσή της.
Συνάδελφοι, δεν σας ζητώ να αρνηθείτε τέτοια υποβάθμιση μπαίνοντας στον ΕΟΠΥΥ επειδή απλά το αποφάσισαν τα Συλλογικά μας όργανα. Δείτε το και καθαρά επαγγελματικά. Η συλλογική δράση φέρνει αποτελέσματα και διαμορφώνει το τοπίο και προς το προσωπικό όφελος του καθενός μας. Μην υποκύψετε στον πειρασμό της εφήμερης συνταγογράφησης εντός του ΕΟΠΥΥ ή τον φόβο, αν θέλετε, του άγνωστου αύριο. Σκεφτείτε ότι τον ΕΟΠΥΥ θα τον βλέπετε κυρίως από έξω, όπου και να βρεθείτε την 1η Ιανουαρίου 2012, αλλά την ελεύθερη συνταγογράφηση θα την εξασφαλίσουμε όλοι μόνο με κοινή στάση άρνησης εισόδου σήμερα.
 
* Ο Μιλτιάδης Μαρκάτος είναι Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

1 σχόλιο: