Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Επαναφέρει ο Λοβέρδος το θέμα αλλαγής των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς !!!

Μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

Της Ορσαλίας Φυτά
Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανακοίνωσε ο  υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Πιο συγκεκριμένα, η λιανική τιμή των όλων φαρμάκων θα μειωθεί κατά 1,5% ενώ  τα φαρμακεία που κάνουν τζίρο άνω των 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη κλιμακωτή μείωση της τάξης του 1,5% (δηλαδή η συνολική μείωση του ποσοστού κέρδους αυτών των φαρμακείων θα ανέρχεται στο 3%).
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη για την πολιτική του φαρμάκου, ο κ. Λοβέρδος  τόνισε ότι ενώ το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ, το 2009 εκτοξεύθηκε στα 5,2 δισ. και το 2011 μειώθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες κατά 1,65 δισ. (1 δισ.  εξοικονομήθηκε το 2010 και 650 εκατομμύρια το 2011). Επίσης ανέφερε ότι φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε τέσσερα ταμεία που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για το ΕΤΑΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΜ-ΜΜΕ και τον Οίκο του Ναύτου. «Η αύξηση αυτή ήταν προϊόν κακοδιαχείρισης και στην ουσία πεταμένα λεφτά για τον ελληνικό λαό» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Επίσης ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει ενιαίο συνταγολόγιο για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων στο οποίο θα μπορούν να συνταγογραφούν όλοι οι γιατροί. Στόχος του μέτρου είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης, του όγκου άρα και της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των τεχνητών ελλείψεων στα ράφια των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί με άλλα ισοδύναμα. Ωστόσο, αυτό θα γίνεται εφόσον  ο ΕΟΦ έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν όντως  ελλείψεις στα συγκεκριμένα φάρμακα και αφού έχουν ενημερωθεί οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου