Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ένωση εργαστηριακών ιατρών περιφέρειας Πελοποννήσου



Την παρασκευή 30/12/11 οι ιατροί μικροβιολόγοι – βιοπαθολόγοι Στεφανοπούλου Δήμητρα, Δημητρακοπούλου Ειρήνη και Μπεντεβής Κων/νος εκπροσωπώντας την υπό σύσταση ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  έδωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας.
Το θέμα ήταν η αδυναμία των εργαστηριακών ιατρών να δεχθούν παραπεμπτικά ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ από 1/1/2012 μιας και πρόσφατος νόμος του κράτους καταργεί τα παραπάνω ταμεία και τα ενοποιεί σε ένα, τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης λόγω της έλλειψης νομοθετικής κάλυψης και σύμβασης των εργαστηριακών ιατρών με τον καινούργιο φορέα (ΕΟΠΥΥ) είναι αβέβαιη η εξόφληση των παραπεμπτικών που θα εκδίδονται στο όνομα του ΕΟΠΥΥ. Σε συνάρτηση με την τεράστια πλέον οφειλή των ταμείων στους γιατρούς (16 μήνες καθυστέρηση), την έλλειψη σοβαρού και αξιόπιστου διαλόγου με τα συλλογικά τους όργανα, την εκβιαστική τελευταίας στιγμής υποχρέωσης τους (30/12/2011) να δεχθούν μέσω δελτίο τύπου την ασαφή και αγνώστου περιεχομένου αναφερόμενη σύμβαση, υποχρεώνει τους εργαστηριακούς ιατρούς να μην δέχονται παραπεμπτικά έως ότου ο διάλογος καταλήξει σε συμφωνία.
Τονίστηκαν επίσης οι πάγιες προτάσεις των ιατρών για μέτρα διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων όπως η απόλυτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, η μείωση των ακριβών εξετάσεων και η ταυτόχρονη αύξηση των εξετάσεων ρουτίνας (καθηλωμένες τιμές από το 1991) καθώς και η διάθεσή τους να συμμετέχουν σε κλιμακωτές εκπτώσεις των μεγάλων σε τζίρο ιατρείων έως ότου η χώρα βγει από την οικονομική κρίση. Προτάσεις που είτε δεν γίνονται εδώ και δεκαετίες δεκτές από τους εκπροσώπους των ταμείων είτε σκοντάφτουν σε δικαιολογίες όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης που ενώ ξεκίνησε, υπολειτουργεί αδικαιολόγητα μιας και είναι απαράδεκτο το 2011 να μην καταφέρνουμε να στήσουμε ένα σοβαρό, αξιόπιστο και σταθερό ηλεκτρονικό σύστημα.
Αφού τονίστηκε ο κίνδυνος που υπάρχει να υποφέρουν οι ασθενείς  – ασφαλισμένοι από δευτέρα 2/1/2012, αφού τονίστηκε ότι περίμεναν μέχρι τελευταία ημέρα του χρόνου κάτι σοβαρό και επίσημο (και όχι δελτία τύπου χωρίς νομοθετική εξασφάλιση)  παρακάλεσαν τον πρωθυπουργό της χώρας να τους δώσει συνομιλητές σύγχρονους, έμπειρους στο χώρο της υγείας, ικανούς να διασώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να θεσπίσουν δίκαιους, νόμιμους και συνταγματικούς  κανόνες λειτουργίας του καινούργιου ασφαλιστικού φορέα.

Στεφανοπούλου Δήμητρα
Ιατρός Μικροβιολόγος
Δημητρακοπούλου Ειρήνη
Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος
Μπεντεβής Κων/νος
Ιατρός Μικροβιολόγος–Βιοπαθολόγος.
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου