Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αρνούνται να νοσηλευθούν λαθρομετανάστες με λοιμώδη νοσήματα από φόβο για σύλληψη! 
Η επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ σε χώρους όπου διαμένουν παράνομοι μετανάστες έχει ξεκινήσει για τα καλά. Στόχος να περιορισθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, δεδομένων των άθλιων συνθηκών διαβίωσης τους. Ωστόσο οι ειδικοί φαίνεται ότι περιορίζονται μόνο σε ιατρική περίθαλψη… επί τόπου, καθώς οι λαθρομετανάστες εξαιτίας της έλλειψης εγγράφων δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία με το φόβο μη συλληφθούν. 
 

 Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Οι μετανάστες λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας, οπότε και δε συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα καταγραφής υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.».
 
Πάντως στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν οι ειδικοί δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα καθώς έκαναν τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις και κατά περίπτωση συνέστησαν νοσηλεία ή χορήγησαν θεραπευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έδωσαν φάρμακα και επί τόπου σε λαθρομετανάστες που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμφανή συμπτώματα ασθενειών. 
 
Από το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται ότι η εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης εξελίσσεται ομαλά, «έχουν ήδη ελεγχθεί 30 παράνομοι οίκοι ανοχής, και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα άρνησης στον επιβαλλόμενο έλεγχο».
 
 Με τους ελέγχους αυτούς οι ειδικοί ευελπιστούν για πρώτη φορά να αποτυπωθεί η πραγματική επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά στον επιπολασμό των λοιμωδών νοσημάτων σε πληθυσμούς που προέρχονται από χώρες γεωγραφικών περιοχών όπου ενδημούν ασθένειες, οι οποίες έχουν εκριζωθεί εδώ και δεκαετίες από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
Υπογραμμίζεται πάντως ότι: «Ο έλεγχος αυτός γίνεται με σεβασμό στις διεθνείς διατάξεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η χώρα καθώς και με γνώμονα την προστασία και της υγείας των ιδίων των μεταναστών».

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου