Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Επιτήδειοι «νοικοκύρευαν» τα Ταμεία με χιλιάδες επιδόματα «μαϊμού»

Επιτήδειοι «νοικοκύρευαν» τα Ταμεία με χιλιάδες επιδόματα «μαϊμού»
Για τουλάχιστον 1,5 χρόνο κάποιοι επιτήδειοι “λήστευαν” στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά ταμεία με την ανοχή των υπευθύνων. Νεκροί λάμβαναν σύνταξη, υγιείς έπαιρναν επίδομα αναπήρου και δεκάδες άλλοι διπλό ΕΚΑΣ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που λάμβαναν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται, ανέρχονται στις 200.000. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το τρελό πάρτι γινόταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από το ξεκίνημα του νοικοκυρέματος των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε για περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους, αναπήρους που δεν ήταν καν ανάπηροι, για μετανάστες που έπαιρναν παροχές που δεν δικαιούνται, για άτομα που λάμβαναν οικογενειακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ακόμα και για άτομα που λάμβαναν διπλό ΕΚΑΣ.
Τα παράνομα κυκλώματα με τις πλαστές συντάξεις δρούσαν χρησιμοποιώντας αλλοδαπούς από Αλβανία και Βουλγαρία, ενώ για τις περιπτώσεις των πλαστών ενσήμων εντοπίστηκαν 61 επιχειρήσεις σε τρεις περιοχές της χώρας σε Μακεδονία, Θράκη και Κρήτη.
Επίσης, ερευνώνται και κάποιες περιπτώσεις που έπαιρναν συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ υπόνοιες υπάρχουν και για πλαστά επιδόματα ανεργίας, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί όπως τόνισε ο υπουργός.
Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την απογραφή, όπου παρατηρήθηκε το γεγονός ότι από τους 240.292 δικαιούχους, πήγαν να απογραφούν μόνο οι 203.998.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Κουτρουμάνη, από τους 36.200 που δεν απογράφηκαν τελικώς και άρα χάνουν τα δικαιώματά τους, εκτιμάται ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι το τέλος του 2012 θα εξοικονομήσουν περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, τα Ταμεία έχαναν κάθε μήνα 750-850 εκατ. ευρώ από αυτές τις παροχές. Με την απογραφή, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα απώλειας χρημάτων από τα Ταμεία και σε συνδυασμό με την περικοπή της αλόγιστης δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα λυθούν αρκετά οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ταμεία χρειάζονται 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό για να είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις. Το ποσό αυτό αποτελεί το 45% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης. Επίσης, μετά τις εκλογές τα Ταμεία θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισ. ευρώ, χρήματα που οφείλουν σε προμηθευτές και γιατρούς από παλαιότερες οφειλές.
«Τα ποσά για τις συντάξεις και για τους προμηθευτές θα πρέπει να εκταμιευθούν άμεσα», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Η χώρα δεν αντέχει ούτε μια μέρα καθυστέρησης, θα πρέπει να έχει κυβέρνηση άμεσα», σημείωσε και πρόσθεσε «εάν μείνουμε αδρανείς για ένα μήνα θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια».
Κύκλοι του υπουργείου τόνισαν ότι η σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, ο νέος φορέας που θα προκύψει από τον πρώην οργανισμό Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Να επισημάνουμε τέλος, ότι η τρόικα έχει ζητήσει να κοπούν τα επιδόματα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα αποφασίσει ποια από τα 90 επιδόματα θα κοπούν ή εάν θα απαιτούνται περισσότερα και πιο αυστηρά κριτήρια.
Ανθή Αγγελοπούλου
IATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου