Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Με νέα μέτρα προειδοποιεί τους γιατρούς ο Υπ. Υγείας

ΕΘΝΟΣ. «ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ»

Ανοιχτός στον διάλογο με κόμματα αλλά και με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εξαιρέσει κανένα από την τήρηση της σχετικής με τη διαθεσιμότητα νομοθεσίας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: ««Ζητούν να εξαιρεθούν από ένα γενικό νόμο για την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Τέτοια συμφωνία δεν μπορούμε να κάνουμε με κανένα. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Για όποιον έχει διάθεση να έρθει να κάνει διάλογο ή αντίλογο είμαι πρόθυμος, η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή. Όμως όποιος νομίζει ότι γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κατώτεροι, αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ανεχτεί», διεμήνυσε.

Πρόσθεσε δε τα εξής: «Λέτε ότι το σύστημα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναφτιαχτεί. Έχετε απόλυτα δίκιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και, ναι, κάποιοι θα ξεβολευτούν γιατί από το προηγούμενο σύστημα κάποιοι ήταν βολεμένοι, αλλά το σύστημα αυτό δεν έδινε αυτά που έπρεπε. Κάποιοι πρέπει να ξεβολευτούν και εμείς θα πάμε μπροστά».

«Έτσι όπως πάμε θα περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Αυτή είναι για εμάς η ανηθικότητα», τόνισε από την πλευρά της η κυρίαΠαπαρήγα, προσθέτοντας :«Μας κάνετε κρατήσεις, εμείς τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν παιδεία, υγεία. Μπορεί να λέτε ότι θα ξανακτίσετε από την αρχή την πρωτοβάθμια υγεία αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική σας για αυτό θα κάνουμε αντίλογο που θα περιέχει θέσεις. Το λέω για να έχουμε καθαρά χαρτιά».

«Σε αυτό το στοίχημα είμαι πρόθυμος να ακούσω τους πάντες. Εσείς μπορεί να μην μας εμπιστεύεστε, εγώ όμως πρέπει να σας πως τι ακριβώς κάνουμε για τη μεταρρύθμιση. Έχουμε προσλάβει ως συμβούλους τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις ούτε λόγω μνομονίου, ούτε επειδή ένα Υπουργός θέλει να γίνει μεταρρυθμιστής», σχολίασε ο Αδ. Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «σ' αυτή προσπάθεια δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με κανέναν».

Κατά τη συζήτηση έγιναν αναφορές και στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων με την πρόεδρο της Κ.Ο. του ΚΚΕ να λέει ότι «δεν ψάχνουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ποιος είναι ντίλερ, γιατί αυτή συζήτηση αποπροσανατολιστική έως αποβλακωτική». Ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε ότι παρά τις μεγάλες διαφορές που έχει με το ΚΚΕ αναγνωρίζει ότι η στάση του είναι εξαιρετικά συνεπής με την ιδεολογία του.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Σκάι, ο κ.Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι «αν συνεχίσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και το εννοώ. Δεν μπορεί ο γιατρός να απεργεί το πρωί και το βράδυ να έχει ιατρείο και να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, διακόπτουμε τις συμβάσεις και τα ραντεβού θα τα μοιράσουμε στους άλλους συμβεβλημένους γιατρούς».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζήτησαν τη δέσμευση του υπουργείου ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα.

«Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;», διερωτήθηκε ο κ.Γεωργιάδης.

Κλείνουν τα ιδιωτικά ιατρεία γιατρών που απεργούν

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε χθες τους γιατρούς να αναστείλουν τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και είχαν ορίζοντα έως την ερχόμενη Τρίτη.

Τους προειδοποίησε δε ότι σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει εναλλακτικό σχέδιο («plan B»), το οποίο δεν θα τους αρέσει καθόλου.

Η απάντηση των γιατρών και των οδοντιάτρων ήταν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έως τις 9 Δεκεμβρίου! Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) Γιάννης Χρονόπουλος δήλωσε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν εκβιάζονται και έχουν το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο (το αποκάλεσε «plan C»).

Τη σκυτάλη πήρε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βουλή ότι οι απεργοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν από σήμερα δικαίωμα να εξετάζουν ασφαλισμένους του Οργανισμού στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από 1.000 γιατρούς, οι οποίοι το πρωί εργάζονται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα εξετάζουν ασφαλισμένους του Οργανισμού στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν σύμβαση -πέραν του πρωινού ωραρίου- να εξετάζουν μηνιαία έως 150 ασφαλισμένους του Οργανισμού.

«Δεν μπορεί να είναι το πρωί απεργοί και το απόγευμα να εξετάζουν τους ασφαλισμένους επί πληρωμή», σχολίασε ο κ. Μπέζας. Το φαινόμενο, είπε, είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η σύμβασή τους με τον Οργανισμό διακόπτεται.

Ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει, ενώ άφησε ανοικτές γέφυρες επικοινωνίας: «Εχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής».

Απεργούν σήμερα και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας (11:00 - 15:00) για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Στις 12 το μεσημέρι οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ανακοινώση παράταση των κινητοποιήσεων τους έως τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Μπέζας: Δεν μπορεί να παίζει κανείς με το σύστημα Υγείας

«Με το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς», διεμήνυσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, απευθύνοντας έκκληση για τερματισμό της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o υφυπουργός επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά από σήμερα σε διακοπή των συμβάσεων των γιατρών - υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που απεργούν και παράλληλα δέχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Διευκρίνισε, δε, ότι πρόκειται για περίπου 700 γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η εν λόγω διακοπή αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κατηγορώντας τη ότι «κατευθύνει τους γιατρούς σε λάθος δρόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου