Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Γεγονός οι πρώτες απολύσεις στην υγεία



ONMED.GR.
Οι πρώτες απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι γεγονός, πράγμα που σημαίνει ολοφάνερα, ότι η κυβέρνηση πέρασε στον plan B, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης σήμερα το πρωί και οδεύει κανονικά στον σχεδιασμό της για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ, ανεξαρτήτως της απεργίας.

Αν και μερίδα του ιατρικού κόσμου εκτιμά ότι οι σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα για καταγγελία συμβάσεων με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εφόσον συνεχιστεί η απεργία, αποτελεί ωμό εκβιασμό, εν τούτοις, οι πρώτες 800 περίπου απολύσεις είναι γεγονός. Μάλιστα ο κ. Μπέζας ανακοίνωσε ότι η καταγγελία των συμβάσεων με τους γιατρούς αυτούς, θα γίνει αύριο.

Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω γιατροί, έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι είτε μόνιμοι υπάλληλοι, είτε αορίστου χρόνου και εργάζονται στις κρατικές δομές του Οργανισμού δηλαδή στα πρώην ΙΚΑ. Εκτός από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που βλέπουν καθημερινά τις πρωινές ώρες, οι 800 περίπου αυτοί επιστήμονες, έχουν συνάψει σύμβαση με τον Οργανισμό, για να μπορούν να βλέπουν και το απόγευμα ασφαλισμένους, μέχρι 150 άτομα τον μήνα με επίσκεψη που φθάνει τα 10 ευρώ, ανά ασφαλισμένο.

Ο κ. Μπέζας πάντως, χρησιμοποίησε το επιχείρημα της απεργίας- η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου όπως έχουν ανακοινώσει οι γιατροί- για να περάσει ουσιαστικά σε ένα θέμα που όλοι περιμένουν εδώ και καιρό, στην μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία, θα κρύβει δυστυχώς και απολύσεις. Και μπορεί βεβαίως να τίθεται ένα ηθικό θέμα- για παράδειγμα σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας δεν μπορεί οι γιατροί αυτοί να βλέπουν το απόγευμα τους ασφαλισμένους και το πρωί να απεργούν από τις κρατικές δομές- ωστόσο, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ότι η απεργία αποτέλεσε ένα άριστο άλλοθι για τα σχέδια της κυβέρνησης;

Από την άλλη πλευρά, και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ένα σχέδιο που αφορά σε αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 300 τον μήνα, για τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς. Αυτοί είναι περίπου 4.300 γιατροί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήδη μελετά το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Από την πλευρά του ο ΙΣΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μπέζα, ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν.

Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ.

Καλούμε την Κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή.

Ο Έλληνας πολίτης απαιτεί αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας.

Ζητούμε να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου