Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΙΔΙΚ στο 10ο Συνέδριο της Ε.Σ.Δ.Υ. / Ανοικτή επιστολή απάντηση στον Υπουργό Υγείας

Ομιλία Προέδρου στο 10ο Συνέδριο της Ε.Σ.Δ.Υ.


Αθήνα, 22/12/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Σας κοινοποιούμε την τοποθέτηση και την ερώτηση που απεύθυνε προς τον Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, στα πλαίσια του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας, που διεξήχθη το τριήμερο 18-20 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο ATHENS HILTON.


Ο Πρόεδρος
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος

---------------------------------------------------------------

23/12/2014 - Ανοιχτή Επιστολή / Απάντηση στον Υπουργό Υγείας

Αθήνα 23/12/2014

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αναγκάζομαι να γράψω αυτή την ανοικτή επιστολή, γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητες ενέργειες, θέσεις και προτάσεις αυταρχισμού και εκβιασμού, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται είτε από πανεπιστημιακούς δασκάλους είτε κυρίως από υπουργούς, δηλαδή όργανα της εκτελεστικής εξουσίας τα οποία έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των θέσεων που προβάλλουν.


Στα πλαίσια πρόσκλησής μου στο 10ο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας και στη στρογγυλή τράπεζα του Σαββάτου 20/12/2014 με προεδρεύοντα τον καθηγητή κ. Ι. Κυριόπουλο και κεντρικό πρόσωπο τον Υπ. Υγείας κ. Μ. Βορίδη, μετά την πεντάλεπτη τοποθέτησή μου η οποία προφανώς δεν άρεσε στον καθηγητή Κυριόπουλο και σε μία μερίδα Δημοσίων υπαλλήλων γιατί έθιγε τα κακώς κείμενα, ερωτήθη ο Υπουργός εάν προτίθεται να καταργήσει το ανήθικο μέτρο του claw back, δηλαδή της αρπαγής πίσω από τους παρόχους της εργαστηριακής ιατρικής πάνω από το 50% της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν, μέτρο το οποίο προσβάλει τη Δημοκρατία μας, εκθέτει την Κυβέρνηση και μετατρέπει συγκεκριμένους παρόχους σε σύγχρονους σκλάβους και μετά την απάντηση του Υπουργού η οποία είναι άκρως ανησυχητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, ο καθηγητής Κυριόπουλος δεν επέτρεψε να ακουστεί η ανταπάντηση σε μία θέση του Υπουργού η οποία εκτός από αντιδημοκρατική κατά βάθος μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη. 
Η απάντηση του Υπουργού στην παραπάνω ερώτηση μου ήταν ότι, «το claw back ήταν ήδη γνωστό από τα μέσα του 2013 με το άρθρο 100 του Ν.4172/2013 και εάν σε κάποιον πάροχο δεν αρέσει αυτό το μέτρο, τότε να διακόψει τη σύμβαση που έχει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Απαντάμε λοιπόν στον Υπουργό αυτά που δεν άφησε να ακουστούν ο προεδρεύον καθηγητής κ. Ι. Κυριόπουλος, ότι :
α) Αυταρχικά και άδικα μέτρα τα νομιμοποιούσαν ψηφίζοντας νόμους για να τα επιβάλλουν στους πολίτες, είτε δικτατορικά καθεστώτα είτε ξένες δυνάμεις κατοχής.
β) Με την απάντησή του αυτή ολισθαίνει σε ακόμη πιο αυταρχικές θέσεις, αφού νομιμοποιεί πλέον την αναγκαστική εργασία η οποία απαγορεύεται και από το Σύνταγμα αλλά και από Διεθνείς συμβάσεις που έχουν γίνει νόμοι του Ελληνικού κράτους.
γ) Όταν οι πάροχοι υπέγραψαν τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (αρχές του 2012), δεν υπήρχε αυτός ο όρος ο οποίος επεβλήθη εκ των υστέρων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. 
δ) Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Κυριόπουλου εξυπηρετούν πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Οργανισμού όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, έχουν αγοράσει πανάκριβα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για να επιτελέσουν το ιατρικό τους έργο, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί, χωρίς καν να μπορούν να διανοηθούν ότι στο μέλλον μια δημοκρατική κυβέρνηση θα επέβαλε ένα τέτοιο αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο.
ε) Η δεσπόζουσα θέση του Κράτους δεν αποκλείει στον κοινό νομοθέτη ή κατ’ εξουσιοδότηση τούτου στη Διοίκηση, να θεσπίζει περιορισμούς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι περιορισμοί όμως αυτοί δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί λόγο να καθιστούν πράγματι αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερή την πραγματοποίηση και των θεμιτών σκοπών της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας, από τους οποίους εξαρτάται η επιβίωση της επιχείρησης ή του επαγγελματία ως οικονομικής μονάδας.
Μετά τα παραπάνω, θα συνιστούσαμε στον μεν καθηγητή Ι. Κυριόπουλο να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά στις συνεδριάσεις που προεδρεύει και να σέβεται τους καλεσμένους του, στον δε αξιότιμο κύριο Υπουργό να μην διολισθαίνει σε αυταρχικές, άδικες και αντισυνταγματικές θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τους ίδιους τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφού μία ανίκανη Δημόσια Διοίκηση δεν φρόντισε να έχει σε λειτουργία δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.. 

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος

Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Τότε γιατί κ.Βουγιουκα δεν διακοπτετε την συνεργασία σας με τον ΕΟΠΥΥ;
    Τι σας εμποδίζει; Όποιος ζορίζεται οταν κάνει κατι αλλά εντούτοις συνεχίζει
    σημαίνει ότι του αρέσει για κάποιο λόγο.
    ...Εισαστε μαζοχιστής κ.Βουγιουκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή