Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ



Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Κοζάνης στην συνεδρίαση στις 17/12/14, αποφάσισε ότι το προσχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ

με ιδιωτικά ιατρεία και πολυιατρεία είναι απορριπτέο, διότι είναι τελείως ασαφές, προβλέπει αποικιοκρατικού τύπου

συμβάσεις των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το ύφος και το πνεύμα του είναι απαξιωτικό και βαθύτατα προσβλητικό

για την αξιοπρέπεια των ιατρών.

Πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει στη χώρα μας ενιαίο, μεικτό (ιδιωτικό και κρατικό) σοβαρό και λειτουργικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ιατρών και την αξιοπρέπεια στην σχέση ιατρού-ασθενούς.

Σε περιόδους οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ισχυροποίηση και ηθωράκιση του συστήματος υγείας.

Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1.Σύμβαση όλων των ιατρών που επιθυμούν με τον ΕΟΠΥΥ με συλλογική σύμβαση εργασίας μέσω του Π.Ι.Σ. και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.

2.Ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή.

3.Δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς στην οποία θα καταγράφεται το ιστορικό του. Η κάρτα αυτή συγχρόνως θα είναι και πιστωτική από την οποία θα αμείβετε ο κάθε ιατρός. Το συγκεκριμένο ποσό (πλαφόν) θα αφορά τον ίδιο τον ασθενή και όχι το ιατρό, καθιστώντας τον πρώτο (ασθενή) θεματοφύλακα και υπεύθυνο για την ορθή λειτουργία. Σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων το ποσό που πιστώνεται να είναι ανάλογο με το μέσο όρο της δαπάνης όπως αυτή προκύπτει τα τελευταία χρόνια από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τέλος να υπάρχει επιβράβευση (bonus) αυτών που δεν κάνουν κατάχρηση στην πίστωση της επόμενης χρονιάς

4.Διασφάλιση Ιατρικού απορρήτου και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων.

5.Επανακαθορισμός τιμής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιατρών.

6.Ελεγκτικοί μηχανισμοί δίκαιοι και αυστηροί που να αποτρέπουν την διαπόμπευση των ιατρών, με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες.

Καλούμε τον Π.Ι.Σ. και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να υπερασπισθούμε συλλογικά, χωρίς υποχωρήσεις και ενδοτισμούς τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια του κοινωνικού συνόλου, δημιουργώντας αρραγές μέτωπο εναντίον όλων αυτών που χειρίζονται τα ευαίσθητα θέματα υγείας μόνο με οικονομικούς όρους και όχι με ανθρωπιστική λογική.

Επί τέλους, οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες και να προτείνουμε εμείς ως ιατρικό σώμα το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρέπει να δημιουργηθεί στη χώρα μας και να μην παρακολουθούμε ως άμοιροι παρατηρητές τα γεγονότα που εξελίσσονται και μας αφορούν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΣΑΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου