Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ - Απολογισμός της χρονιάς που φεύγει



Αθήνα, 23/12/2014

Απολογισμός της χρονιάς που φεύγει 

Με το τέλος του 2014, δεύτερη χρονιά όπου οι ιδιωτικοί πάροχοι Υγείας υπέστησαν τα άδικα και υπερβολικά μέτρα (rebate & claw-back) της εκ των υστέρων περικοπής των αποζημιώσεων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αξίζει να κάνουμε έναν απολογισμό των σημαντικών ζητημάτων:

• Τα διαγνωστικά εργαστήρια έλαβαν πρόσφατα τα σημειώματα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το α΄ εξάμηνο, που δείχνουν περικοπές αποζημιώσεων της τάξης του 55%!!!

• Στις 10 Δεκεμβρίου (!) ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γνωστοποίησε στους παρόχους το ατομικό πλαφόν που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2014, σε εφαρμογή της Υ.Α. Υ9/οικ.70521 της 18/8/14. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τον όγκο παραπεμπτικών για εξετάσεις που δέχθηκαν οι πάροχοι, οι περικοπές μπορεί να ξεπερνούν και το 60%!

• Στην Υ.Α. νομοθετήθηκε η εφαρμογή από 1/9/2014 των ορίων συνταγογράφησης εξετάσεων από τους ιατρούς ανάλογα με την ειδικότητα τους, μέτρο που αναμένεται να περιορίσει τις υπερβολές και την προκλητή ζήτηση – επομένως τον όγκο των παραπεμπτικών προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια – κατά την εκτίμηση του υπουργείου, άνω του 30%! 


• Σήμερα, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το σύστημα των ορίων συνταγογράφησης δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Εάν δεν υπήρχε η εύκολη και άδικη λύση της μεταφοράς των υπερβάσεων στις πλάτες των ιδιωτικών παρόχων μέσω του claw-back, αλλά έπρεπε το κράτος να τις καλύψει, θα μιλούσαμε για απιστία και παράβαση καθήκοντος!

• Έχουμε ζητήσει και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι από το 2015 μέσω της online σύνδεσης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα γίνονται real time έλεγχοι των εξετάσεων, έτσι ώστε να μη μένουν σε εκκρεμότητα οι εκκαθαρίσεις των λογαριασμών οι οποίες θα δημιουργούσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μην είναι δυνατή η εύκολη μυθοπλασία για υπερβολικές χρεώσεις των εργαστηρίων! Τα εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα παραπεμπτικά που φέρνουν από τον ιατρό τους οι πολίτες, όπως τα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις συνταγές για φαρμακευτικές αγωγές! 

• Δεν διαφαίνεται ετοιμότητα για real time ελέγχους, ενώ ακόμη εκκρεμούν οι έλεγχοι και η εκκαθάριση των ετών 2012, 2013 και 2014 που τελειώνει, για δε το 2013 μάλιστα, είχε τεθεί από το Υπουργείο Υγείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η διορία της 30/10/2014 ως τελική ημερομηνία της ελεγκτικής διαδικασίας, που ένα μεγάλο μέρος του κόστους της έχουν δεχθεί να αναλάβουν οι ιδιωτικοί πάροχοι!

• Η συνεργασία των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υλοποιείται με βάση την αρχική σύμβαση που έχει λήξει και από 1/1/2014 παρατείνεται με συνεχείς παρατάσεις από τον Οργανισμό. Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. έχει καταθέσει τις προτάσεις του όσον αφορά τη νέα σύμβαση για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, χωρίς ανταπόκριση. Πλησιάζουμε, λοιπόν, στην έναρξη του 2015 χωρίς σύμβαση, ενώ μόλις σήμερα ανακοίνωσαν νέα παράταση μέχρι 31/03/2015!

• Επιπλέον, θα ξεκινήσουμε το νέο έτος χωρίς γνωστό προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές υπηρεσίες, χωρίς γνωστό σύστημα κατανομής του, χωρίς γνωστό πλαίσιο συνεργασίας. Το μόνο που έχουμε, είναι το πρόσφατο δελτίο τύπου του – υπό προθεσμία – υπουργού, που μιλά για την πρόθεση του να μην υπάρξει και τρίτη χρονιά υποχρεωτικής υποδοχής αθρόων και απεριόριστων παραπεμπτικών για εξετάσεις που θα περικοπούν εκ των υστέρων με rebate & claw-back!

Και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης αντιλαμβάνεται το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, το οποίο εφαρμόζεται αφενός με αυθαίρετους υποεκτιμημένους κλειστούς προϋπολογισμούς, αφετέρου με σκόπιμες καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, στην ανακοίνωση μέτρων και πλαφόν, ακόμη και στην υλοποίηση των αποφάσεων τους, όπως των ορίων συνταγογράφησης!

Διερωτάται κανείς:
o Πόσα χρόνια χρειάζεται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να οργανωθεί και να κάνει καλά τη δουλειά του; Θυμίζουμε ότι έχουν περάσει ήδη τρία!
o Πόσο ακόμη πιστεύουν το Υπ. Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται ως εύκολα και βολικά θύματα τους ιδιωτικούς παρόχους; Θυμίζουμε ότι μας έχουν περικόψει πάνω από το 50% της αξίας των εξετάσεων που έχουμε διενεργήσει το 2013 και το 2014.
o Ως πότε η πολιτική ηγεσία θα αποφεύγει το πολιτικό κόστος μιας ορθής και δίκαιης λύσης των ζητημάτων που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών Υγείας; Θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσει με διαφανείς διαδικασίες και δικαιοσύνη.
Ας ελπίσουμε ότι το νέο έτος θα φέρει τη λογική και το δίκαιο, αντί για τον αφανισμό μας…Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας  Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος         Βιοχημικός

3 σχόλια:

  1. Κυρίες και Κύριοι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι εκλογές δεν ωφελούν κάτι ή κάποιον στην καθημερινότητά μας και φυσικά και στην υγεία μας. Ωφελούν μόνο εκείνους που επιδιώκουν την εξουσία με θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Γιατί πρέπει πάντα σε πορεία σταθερότητας της χώρας ή εκεί που πάνε κάποιες καταστάσεις να ισορροπήσουν κουτσά στραβά να μπαίνουμε σε αβεβαιότητες? Και σίγουρα θα υπάρξει αναστάτωση, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, θα υπάρξουν αναβολές και φυσικά και ματαιώσεις. Και φυσικά ας μην περιμένουμε με τις εκλογές ότι από αυτά που ζούμε σήμερα θα αλλάξουν άρδην στο καλύτερο! Ας κοιτάξουμε και λίγο πίσω στην πρόσφατη ιστορία μας. Σίγουρα δεν θα φάμε με "χρυσά κουτάλια". Ο Μεσίας δεν υπάρχει ή αν το θέσω διαφορετικά για όσους δέχονται τα της θρησκείας μας, ένας είναι ο Μεσίας. Ας μην αυτοκοροϊδευόμαστε πλέον και φυσικά ας μην αυτοϊκανοποιούμαστε με τα διάφορα παραμύθια. Χρόνια σας Πολλά και καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΗΣΜΟΝΗΣΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΙΡΟΤΟ ΟΥΤΕ ΕΜΠΛΑΣΤΡΑΚΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΟΥΤΕ ΛΕΞΟΤΑΝΙΛ...ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΙΔΙΚ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΣΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΣΙΡΟΤΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή