Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

«Νόρμαν Ατλάντικ»: Έφυγε από την Πάτρα υπερφορτωμένο με 200 οχήματα - Πολλοί Πατρινοί στο πλοίοΚατά τα φαινόμενα το ιταλικό πλοίο, που ναυλώθηκε εκτάκτως από την ΑΝΕΚ λόγω ζημιών ενός συνεργαζόμενου «Σουπερφάστ», έφυγε από την Πάτρα υπερφορτωμένο με περίπου 200 οχήματα, τα περισσότερα των οποίων ήταν βυτιοφόρα και μετέφεραν ελαιόλαδο.


Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών των βυτιοφόρων τα βαρέα οχήματα μόλις χωρούσαν στο πλοίο και κατά μία εκδοχή υπήρξαν διαμαρτυρίες προς τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών εταιριών ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα κατά τη διαδρομή, επειδή οι κυματισμοί πιθανώς να προκαλούσαν μετατοπίσεις και τα βυτιοφόρα να ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ του πλοίου.

Ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εισακούσθηκαν και αναγκάσθηκαν να βάλουν τα βυτιοφόρα στο πλοίο.

Ένας από τους διασωθέντες οδηγούς μετέφερε στην Αθήνα ότι κατά τη διαδρομή προς την Ιταλία και λόγω της θαλασσοταραχής σημειώθηκε μετατόπιση φορτίου, οι τριβές πιθανώς των βυτιοφόρων με τη μεταλλική οροφή του πλοίου να προκάλεσαν σπινθήρες και από αυτούς εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά. 

Η υπερφόρτωση του πλοίου συνδέεται προφανώς και με τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς ελαιολάδου στην Ιταλία.

Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος εξαγωγών λαδιού προς την γειτονική χώρα.

Ειδικά φέτος, λόγω της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, η ζήτηση ελληνικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άνοδο των τιμών κοντά στα 4 ευρώ το λίτρο.

Είναι με άλλα λόγια η εποχή που μεταφέρεται μαζικά μέσω βυτιοφόρων ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία και πιθανώς εξαιτίας αυτού του λόγου οι μεταφορικές εταιρίες πιέζουν τις ακτοπλοϊκές για περισσότερα δρομολόγια.

Η μεγάλη ζήτηση μεταφορικού έργου σε συνδυασμό με την απόσυρση, λόγω βλάβης, του «Σούπερφαστ» και τη ναύλωση ενός υποδεέστερου ιταλικού πλοίου, που δεν είχε την κατάλληλη υποδομή υποδοχής τόσο μεγάλων βυτιοφόρων φορτηγών να αποτελεί και την αιτία του δυστυχήματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

----------------------------------------------------------------------

Ποιοι Πατρινοί είναι μέσα στο φλεγόμενο πλοίο (dete.gr)Ωρες αγωνίας για συγγενείς Πατρινών που βρίσκονται μέσα στο πλοίο που καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Πριν από μία εβδομάδα έπιασε δουλειά στο Norman Atlantic ο 33χρονος Νώντας Βακρόπουλος πατέρας ενός παιδιού που εργάζεται συνολικά δέκα χρόνια στα καράβια. Ο πατέρας του Παναγιώτης Βακρόπουλος ζει από τα ξημερώματα ώρες αγωνίας. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με το παιδί του αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Μίλησε στον Κωνσταντίνο Φλαμή για τον Antenna και το Lepanto TV και περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την αγωνία που ζει ο ίδιος, η σύζυγός του αλλά και η νύφη του. "Ελπίζω να πάνε όλα καλά" είπε προσπαθώντας ταυτόχρονα να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Από το πρωί είναι "καρφωμένος" στην τηλεόραση. Δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο να μάθει έστω και μία πληροφορία για το παιδί του.

Kαι οικογένεια καθηγητή από την Πάτρα στο πλοίο

"Φίλε χανόμαστε" .Αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του Ο Πατρινός πνευμονολόγος Σάκης Παπαλεξάτος, από τον καθηγητή μαιευτικής του ΠΓΝΠ Γιώργο Αντωνάκη, ο οποίος βρίσκεται στο φλεγόμενο πλοίο μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του. Όπως είπε ο κ. Παπαλεξάτος σχεδίαζε και ο ίδιος να ταξιδέψει μαζί με τον καθηγητή και την οικογένειά του, ωστόσο τελικά άλλαξε γνώμη. Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε γύρω στις 11.30 το πρωί.

Και άλλοι γιατροι

Επίσης στο πλοίο βρίσκεται η Πατρινή γιατρός μικροβιολόγος Βάσω Κατσαρού με τον σύζυγό της-επίσης γνωστό γιατρό κυτταρολόγο, τον Κώστα Γιαννόπουλο, και την μοναχοκόρη τους

Και εννέα οδηγοί νταλικών

Εννέα νταλίκες γνωστής εταιρείας από την Πάτρα βρίσκονται μέσα στο καράβι που φλέγεται. Οι υπέθυνοι της εταιρείας βρισκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές αφού σε περίπτωση ολικής καταστροφής η ζημιά ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Πρωτίστως όμως ενδιαφέρονται για τους 9 οδηγούς τους με τους οποίους βρίσκονται σε επικοινωνία.

Αλλα δύο μέλη του πληρώματος από την Πάτρα

Στο πλοίο επιβαίνει και ο ναυτικός Μάριος Θ. πατέρας δύο παιδιών από την Πάτρα. Ωρες αγωνίας για την σύζυγο και τους άλλους συγγενείς του. Επίσης ο ναυτικός Γ.Τζ. πατέρας πέντε παιδιών από την Πάτρα. 

Και δικηγόρος

Μεταξύ των επιβατών σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο γνωστός Πατρινός δικηγόρος Χ. Μπουγιούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου