Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΑ: Σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των καρκινοπαθών στη θεραπεία τους

Η αναμονή στα Δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους τρεις μήνες, γεγονός που έχει επίπτωση στην υγεία των ασθενών και στην εξέλιξη της νόσου.

IATRONET

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των καρκινοπαθών στη θεραπεία, η εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των Δημόσιων νοσοκομείων και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ακτινοθεραπείας.

Η αναμονή στα Δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους τρείς μήνες, γεγονός που έχει επίπτωση στην υγεία των ασθενών και στην εξέλιξη της νόσου.

Μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό, καθώς στο νοσοκομείο “Αττικόν” έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες τα απογευματινά ραντεβού του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου να διασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι.

Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», οι κλινικές υπολειτουργούν λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, καθώς και της έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού. Επιπρόσθετα πρόκειται να καταργηθούν οι απογευματινές βάρδιες του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση της λίστας αναμονής για την έναρξη της ακτινοθεραπείας.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιβληθεί δυσβάσταχτη συμμετοχή σε φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία για τους καρκινοπαθείς - για παράδειγμα στην ορμονοθεραπεία.

Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητά τη διασφάλιση της θεραπείας των καρκινοπαθών και την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου