Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Με τη "βούλα" ΕΟΦ αμοιβές από φαρμακευτικές σε γιατρούς του ΕΣΥ! Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος



Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Το «δωράκι» τους από φαρμακευτικές εταιρείες όταν μιλούν σε συνέδρια ή επιστημονικές εκδηλώσεις θα μπορούν να παίρνουν πλέον και επισήμως οι γιατροί του ΕΣΥ όπως οι συνάδελφοι τους ιδιώτες γιατροί. 

Μέχρι σήμερα με βάση το νόμο οι νοσοκομειακοί γιατροί απαγορεύονταν να συμμετέχουν σε συνέδρια ή επιστημονικές εκδηλώσεις και να αμείβονται για την παρουσία τους από φαρμακευτικές επιχειρήσεις. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) όμως έρχεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου να αλλάξει τις υπάρχουσες συνθήκες. Πλέον δίνει το πράσινο φως και στο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ όταν παρίσταται σε επιστημονικά συνέδρια να εισπράττει και τη σχετική αμοιβή η οποία ωστόσο θα δημοσιοποιείται στον ΕΟΦ. 

Να σημειωθεί ότι σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στον ΕΟΦ εδώ και καιρό από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε συνέδρια και γιατροί των νοσοκομείων για να μεταφέρουν τις δικές τους θέσεις και εμπειρίες σε διάφορα επιστημονικά θέματα. 

Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο του ΕΟΦ: «Επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, στους προσκεκλημένους ομιλητές ή προεδρεύοντες συνεδριάσεων των Επιστημονικών εκδηλώσεων, με την υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΟΦ από τους οργανωτές της εκδήλωσης του ονοματεπώνυμου, της ειδικότητας, του επαγγελματικού φορέα και του ύψους τιμητικής αμοιβής, για κάθε ομιλητή.

Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται τιμητική αμοιβή στους ομιλητές, αυτό πρέπει να αναφέρεται ρητά στον οικονομικό απολογισμό. Η τυχόν τιμητική αμοιβή προς ιατρούς του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακούς η οποία δίδεται, κατατίθεται στον ΕΛΚΕΑ ή τον ΕΛΚΕ (σημείωση healthreport.gr: ειδικοί λογαριασμοί) αντίστοιχα, οι οποίοι την αποδίδουν στον δικαιούχο μετά τις κατά περίπτωση παρακρατήσεις, και στο τέλος τους έτους εκδίδουν σχετική βεβαίωση αποδοχών για φορολογική χρήση του αμειβομένου».

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που επισήμως οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να παίρνουν χρήματα όταν κάνουν μια ομιλία ή παρουσιάζουν κάποια εργασία σε εκδηλώσεις ή συνέδρια. 

Μέχρι σήμερα τα χρήματα περνούσαν σε πολλές περιπτώσεις … κάτω από το τραπέζι ενώ για πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς ήταν απαγορευτική η παρουσία τους σε συνέδρια. 

Ωστόσο ότι και να εισπράττουν οι γιατροί του ΕΣΥ θα γίνεται γνωστό, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τόσο το ύψος του ποσού όσο και την εταιρεία που έχει χρηματοδοτήσει την ομιλία τους.

Όπως διευκρινίζεται από τον ΕΟΦ: «Οι Επαγγελματίες Υγείας που λαμβάνουν τιμητική αμοιβή για ομιλία οφείλουν να το αναφέρουν στην 2η διαφάνεια που προβάλλεται με την έναρξη της εκδήλωσης (conflict of interest). Για διάστημα δύο ετών θα πρέπει να αναφέρεται η λίστα των εταιρειών από τις οποίες έχει λάβει τιμητική αμοιβή α) στην αρχή της κάθε ομιλίας τους και β) σε κάθε επόμενη δημοσίευση τους, που ενδεχομένως σχετίζεται με τα προϊόντα της εταιρείας, σε Ελληνικά ή Διεθνή επιστημονικά περιοδικά».

Για τους ιδιώτες γιατρούς τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς προβλέπεται η καταβολή της τιμητικής αμοιβής να γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του εσωτερικού μετά την έκδοση του απαραίτητου φορολογικού παραστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου