Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Στη μέγγενη της τρόικας και ο τομέας Υγείας

ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΒΑΛΑΝ ΧΘΕΣ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Επιστροφή» της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, άρση των «προστατευτικών» διατάξεων στην τιμολόγηση γενόσημων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2012 με μείωση των τιμών τους στο 50% καθώς και επέκταση του clawback για φάρμακα, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις και το 2016, ζήτησε χθες η «ομάδα Υγείας» της τρόικας από το υπουργείο Υγείας.

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας και στελέχη φορέων, η ατζέντα αφορούσε τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα. Έτσι, η πλευρά της τρόικας ζήτησε να επανέρθει άμεσα η συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου χωρίς καμία εξαίρεση.

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, των διαγνωστικών εξετάσεων και των εισπρακτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους κατά 50% και να καταργηθεί η προστασία στην τιμή των γενοσήμων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012.

Ζητήθηκε επίσης η επανεξέταση και ο περιορισμός όπου απαιτείται στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ζητήσει από τους γιατρούς να συζητήσουν την ανακοστολόγηση των 694 εξετάσεων που αποζημιώνει, στοχεύοντας σε ετήσια εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα υγείας οι Θεσμοί αναφέρθηκαν στη διατήρηση του φορολογικού μέτρου του clawback (αυτόματη επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της δαπάνης είτε για νοσήλια είτε για διαγνωστικές εξετάσεις) στις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα αλλά και στις φαρμακευτικές εταιρείες και το 2016. Επίσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της είσπραξης των ποσών για το 2014 και για το τρέχον έτος.

Αντίθετα στη χθεσινή συνάντηση δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των φαρμακείων και συγκεκριμένα στις αλλαγές αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Χθες, πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε σε νέα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι φαρμακοποιοί θα σταματήσουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, ζητούν να συμμετάσχουν «στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα ζητήματα της λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς, με επιμήκυνση του χρόνου διαπραγμάτευσης». Ταυτόχρονα διεκδικούν να εξοφληθούν «άμεσα τα οφειλόμενα πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο αλλά και τα υπόλοιπα των οφειλομένων από το? 2011». Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζουν, «οι φαρμακοποιοί δεν θα ανεχτούν άλλο τον εμπαιγμό και δεν θα συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ, γιατί τα οικονομικά και ψυχικά αποθέματά τους έχουν εξαντληθεί».

ΕΟΠΥΥ 

Στο μεταξύ, σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 7 Αυγούστου, οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των οφειλών του. Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, μέχρι σήμερα υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην ταμείων ΟΠΑΔ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, κ.λπ.) που εκκρεμούν από το 2010, 2011 και 2012. Παράλληλα δεν έχει εξοφληθεί το 10% των ιατρικών επισκέψεων 2012, 2013, 2014 και 2015 καθώς και οι δαπάνες επισκέψεων και ιατρικών πράξεων/εξετάσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2015.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου