Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ηλίας Σιώρας: Ανύπαρκτο το δημόσιο σύστημα προαθλητικού ελέγχου και σχολικής υγιεινήςΗ εξέταση από από οφθαλμίατρο και καρδιολόγο ενός παιδιού που θα πάει στην πρώτη Δημοτικού κοστίζει 80 ευρώ, όσο δηλαδή απαιτείται για τη γραφική ύλη ολόκληρης της χρονιάς.

Την ανυπαρξία οργανωμένου δικτύου παροχής υπηρεσιών σχολικής υγιεινής και προαθλητικού ελέγχου στους ενηλίκους, επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας (φωτό).
IATRONET

Έμπειρος καρδιολόγος και μέλος της επιτροπής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, ο κ. Σιώρας αναφέρεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν γονείς και παιδιά.

Οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες – εξηγεί – ενώ ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων, όπου γίνεται ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στα νοσοκομεία, όπου συρρέουν μαζικά γονείς με τα παιδιά τους ή και ενήλικες για τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες (από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό και λοιπές ειδικότητες):

Πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους.

Άλλοι γιατροί, με την ευκαιρία της καλοκαιρινής άδειας, προσφέρουν αφιλοκερδώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες υπηρεσίες πρόληψης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ή στον τόπο των διακοπών τους”.

Αυτό δεν αρκεί – τονίζει ο κ. Σιώρας – εκτιμώντας ότι είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Σημειώνει, δε, τα εξής:

Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο.

Κόστος

Για κάθε παιδί που θα πάει στη πρώτη Δημοτικού, η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.

Πέρυσι στο λαϊκό μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς προσεκομίσθησαν στα επείγοντα του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” επειδή δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.

Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος), όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες.

Ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας.

Οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς μαθητών και ενήλικων αθλούμενων.

Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να προσφέρονται ως εξής:

Είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους.

Είναι αποκλειστικό θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και όχι των νοσοκομείων.

Για να γίνει αυτό, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση όλα τα Κέντρα Υγείας, όλα τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Όλες αυτές οι δομές πρέπει να εντάσσονται σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου