Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Συνταγογράφηση με προειδοποιήσεις! Έρχονται οι ποινές για τα γενόσημαΠέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μηνύματα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα, μετά και την ενεργοποίηση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ελέγχου των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων για τα γενόσημα.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί από τα μέσα Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν συγκεκριμένα ποσοστά γενοσήμων φαρμάκων με βάση την ειδικότητά τους.
Στόχοι που έχουν προκύψει έπειτα από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.

Και μπορεί οι Ιατρικοί Σύλλογοι όπως ο ΙΣΑ να διαμαρτυρήθηκαν για το νέο αυτό σύστημα συνταγογράφησης, ωστόσο φαίνεται πως μετά τις πρώτες προειδοποιητικές ενημερώσεις προς τους γιατρούς που έχουν ξεφύγει από τους κανόνες, θα έρθουν και οι ποινές.

Άλλωστε η χώρα και με το 3ο μνημόνιο στοχεύει στην άμεση αύξηση της χρήσης τωνγενοσήμων ώστε να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Πηγές του HealthReport.gr υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής ο έλεγχος που γίνεται στη συνταγογράφηση για τα ποσοστά των γενοσήμων μπορεί να έχει μόνο προειδοποιητικό χαρακτήρα, σύντομα όμως θα ενεργοποιηθούν και οι ποινές για τους γιατρούς που δεν τηρούν τους κανόνες που έχουν ορισθεί.

Άλλωστε ήδη με βάση τους πρώτους ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες τουHealthReport.gr, υπάρχουν αρκετοί γιατροί που δεν τηρούν τα νέα δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που διανύουμε και καλοκαιρινή περίοδο και η συνταγογράφηση είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλους μήνες.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση που για τρεις συνεχόμενους μήνες η απόκλιση από τον στόχο αγγίζει το 5% ανά μήνα, τότε ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τις θεραπευτικές επιλογές του. Στην περίπτωση που το… παραστράτημα επαναλαμβάνεται πολλές φορές, τότε δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και να αποκλείσει έναν γιατρό από τη συνταγογράφηση.

7 σχόλια:

 1. να πουν στους ασφαλισμενους οτι ο ΕΟΠΥΥ προσφερει μονο συγκεκριμενα φαρμακα στους ασφαλισμενους , τα πιο φτηνα ακομα κι αν μετα απο λιγο καιρο καταργηθουν πολλα απο αυτα λογω αμφιβολου ποιοτητας ( βλεπε TEVA).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΡΑΨΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ Π.Χ ΔΩΣΤΕ ΚΕΦΟΥΡΟΞΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΓΕΝΟΣΗΜΟ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΡΑΨΤΕ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΕΙ, ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ. ΑΠΛΑ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προειδοποίηση βγαίνει ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει γενόσημο, πχ. Augmentin, Amoxil, Zinadol παιδιατρικά εναιωρήματα, όπως φαινεται και στην αναζήτηση ισοδύναμου. Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, να επανέλθουν όταν σταματήσουν να δίνουν τα πάντα χωρίς συνταγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε καραγκιόζηδες μας ζητάτε να συνταγογραφήσουμε γενόσημα σε φάρμακα που...δεν υπάρχουν-κυκλοφορούν γενόσημα !!!
  Βλέπε πχ ''ροσουβαστατίνη''...και ένα σωρό άλλα !!!
  ΤΟΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΗ ΩΡΕ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜΑΘΕ ΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ! ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗ;

   Διαγραφή