Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ενημέρωση από Ι.Σ.Α. για την ενεργοποίηση των ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης


Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 14:12

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο έλεγχος έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν θα εμποδίζει την καταχώρηση της συνταγής.

Για την διευκόλυνση των μελών μας ο ΙΣΑ έχει αναρτήσει με το παρόν την ως άνω Υ.Α σε συνδυασμό με τη θετική λίστα φαρμάκων, ώστε να γίνεται η αντιστοίχηση των κωδικών (βλ. συνημμένα).

Σε κάθε περίπτωση πέραν της ενημερωτικής διάστασης του παρόντος δελτίου Τύπου , επαναλαμβάνουμε τη πάγια θέση του ΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια αλλά αμιγώς με επιστημονικά.

Άλλωστε για αυτόν ακριβώς τον λόγο το έτος 2012 ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣΤΕ ώστε να ακυρωθεί η αναγκαστική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας και η απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος , έχοντας ως κύριο ισχυρισμό ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότιη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας.

Θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να συνεχιστεί η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των σκευασμάτων για την εγγύηση της υγείας των ασθενών, αλλά και θα ελέγχουμε ότι οι ως άνω διατάξεις δεν θα οδηγήσουν στην αλόγιστη επιβολή ποινών κατά των μελών μας, αλλά θα έχουν αμιγώς προειδοποιητικό χαρακτήρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου