Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΕΟΠΥΥ προς δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία: Να εισπράττετε τα νοσήλια από τους τουρίστες

Να προχωρούν σε χρεώσεις των τουριστών στους οποίους παρέχεται πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια φροντίδα, ζητεί με εγκύκλιό της η διοίκηση του Οργανισμού.

ΙΑΤRONET


Να τηρούνται οι διαδικασίες είσπραξης νοσηλίων από τους τουρίστες οι οποίοι καταφεύγουν στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας, ζητεί με εγκύκλιό της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός (φωτό), ο ΕΟΠΥΥ είναι ο αρμόδιος φορέας σε θέματα απόδοσης δαπανών από τους ξένους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Στην εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν καλύπτει παροχές σε είδος στις περιπτώσεις που ο σκοπός της προσωρινής διαμονής είναι η ιατρική περίθαλψη η ο τοκετός.

Οι κάτοχοι της εν λόγω κάρτας έχουν πρόσβαση στους γιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, καλύπτονται από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών, Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων, Αγροτικά και
Περιφερειακά Ιατρεία, τμήματα έκτακτων περιστατικών δημοσίων νοσοκομείων, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους γιατρούς μόνον για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για δευτεροβάθμια περίθαλψη, καλύπτονται από ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ και κρατικά νοσοκομεία.

Στους πολίτες που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχεται φροντίδα σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

Πληρώνουν

Από την τσέπη τους πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις εξής περιπτώσεις:

Όταν δεν φέρουν έντυπο δικαίωμα κατά τη στιγμή της παροχής της περίθαλψης.
Στην περίπτωση που έχουν έντυπο, αλλά επιλέγουν πάροχο εκτός των δομών του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), του ΕΣΥ και του δικτύου συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων.

Πληρώνουν και οι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία.

Δεν καλύπτονται, επίσης, οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι Ευρωπαίοι και μη πολίτες, οι οποίες δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Διασύνδεση

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε μία διαδικασία διαλειτουργικής σύνδεσης με τα Ταμεία, ώστε να ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα κάθε πολίτη.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, καλούνται οι υπηρεσίες να δίνουν έμφαση στην ορθή συμπλήρωση του Εντύπου Επίσκεψης Ευρωπαίου Ασφαλισμένου (ΕΕΕΑ).

Ζητείται, δε, να γίνει κατανοητό ότι η χορήγηση περίθαλψης πρέπει να αποζημιώνεται, μέσω της αναζήτησης από τον ΕΟΠΥΥ της σχετικής δαπάνης από το ασφαλιστικό Ταμείο του ασθενούς.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται από τους τουρίστες νοσήλια ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εισπράττονται περίπου 60 εκατομμύρια.

Δ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου