Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δοκιμαζόμενο ΕΣΥ και συγκρίνουν τους δικούς τους με τους Έλληνες ανασφάλιστους



Μια δήλωση αλληλεγγύης στους πολίτες και στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ της Ελλάδας ήρθε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τη μεγαλύτερη οργάνωση ακτιβιστών στην περίθαλψη, «Γιατροί για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας» (Physicians for a National Health Program - PNHP).

Η εν λόγω Οργάνωση, αριθμεί πάνω από 19.000 μέλη, γιατρούς και επιστήμονες, δραστηριοποιείται από το 1987 και έχει μοναδικό σκοπό και στόχο την υιοθέτηση ενός δημόσιου εθνικού προγράμματος στις ΗΠΑ με έμφαση στην ιατρική φροντίδα αντί για τις υπέρογκες διοικητικές δαπάνες.

Η βαθειά λιτότητα που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια, έχει αγγίξει τα μέγιστα και τους ξένους λαούς, οι οποίοι έχουν δείξει αμέριστη στήριξη στην χώρα. Έγκυρα και σοβαρά μέσα, έχουν αναφέρθεί πολλές φορές στο γεγονός ότι η λιτότητα σκοτώνει και πως η Ελλάδα αποτελεί ένα δραματικό παράδειγμα της ανάλγητης αυτής πολιτικής. Το πιο σοβαρό όμως, είναι ότι για πρώτη φορά οι Αμερικανοί με το δημοσίευμα αυτό, συγκρίνουν την περίθαλψη στην Ελλάδα με την Αμερική και με τους εκατομμύρια ανασφάλιστους, παρά το γεγονός, ότι στις ΗΠΑ θεσπίστηκε πλέον το Obamacare, πρόγραμμα περίθαλψης για πολύ φτωχούς και ευπαθείς ομάδες χωρίς ασφάλιση.

Η ανακοίνωση της PNHP (12/8/2015) με τίτλο «Σταματήστε την καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα» υποστηρίζει ότι:

«Η τρόικα επιβάλλει πολιτικές που προκαλούν δυστυχία και θάνατο, ενώ η επιβολή της σκληρής λιτότητας στον ελληνικό λαό έχει καταστρέψει το μισοδιαλυμένο, λόγω της οικονομικής κρίσης, ΕΣΥ. Οι Ελληνες συνάδελφοί μας που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν τεκμηριώσει την τραγική φθορά, την υποβάθμιση της ποιότητας και της δυνατότητας περίθαλψης.

Στο παρελθόν, το ΕΣΥ παρείχε καθολική πρόσβαση στην περίθαλψη. Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Τα εμπόδια στην περίθαλψη στην Ελλάδα προσομοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνα των ασθενών μας στις ΗΠΑ, όπου δεκάδες εκατομμύρια παραμένουν ανασφάλιστοι, παρά την Πράξη Προσιτής Ιατρικής Φροντίδας (Νομοσχέδιο Ομπάμα).

Σήμερα στην Ελλάδα, ζωτικής σημασίας οργανισμοί υγείας εξασθενούν είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω της άκρατης ιδιωτικοποίησης και παρά τις ηρωικές προσπάθειες πολλών Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών, η περίθαλψη καθίσταται διαρκώς αποκλειστικό προνόμιο για τους πλούσιους.

Μία ολοκληρωμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και κάποια από τα μέλη μας, απέδειξε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των πολιτικών λιτότητας. Ακόμη και πριν επιβληθούν τα τελευταία μέτρα στην Ελλάδα, μια μελέτη στο περιοδικό American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες για τη δημόσια υγεία επιδεινώθηκαν (αυτοκτονίες, ψυχικές διαταραχές, χρήση ουσιών, μολυσματικές ασθένειες κ.λπ.), δεδομένου ότι η λιτότητα συρρίκνωσε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Οι ασθενείς

Ομως παρά την επιδείνωση των δεικτών της υγείας, οι πολιτικές λιτότητας εξαναγκάζουν σε περισσότερες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης. Οι ήδη δοκιμαζόμενες δημόσιες νοσοκομειακές υπηρεσίες, αλλά και εκείνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πλημμύρισαν με επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές, λόγω της ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές δικαιολογίες για τις πολιτικές λιτότητας στερούνται επιχειρήματα και παραμένουν αδύναμες, εντούτοις οι καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία αυτών των πολιτικών είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένες. Η λιτότητα σκοτώνει και η συνεχής επιδίωξη της τρόικας πολιτικών που προκαλούν μαζική τιμωρία για τους πολίτες της Ελλάδας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Πηγή: efsyn.gr - Ανεξάρτητη Συνεταιριστική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου