Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η Υπουργική Απόφαση για τα νέα Rebate στο Virus


Υπεγράφη χθες το βράδυ από τον Π. Κουρουμπλή η Υπουργική Απόφαση με την οποία εισάγονται τα νέα rebate για τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις.

Δυόμιση μήνες μετά την εξαγγελία των αλλαγών, ο Υπουργός Υγείας ετοίμασε τη σχετική ΥΑ, που εξασφάλισε το Virus (επισυνάπτεται παρακάτω), με την οποία καταργούνται όλα τα προηγούμενα rebate και πλέον επιβάλλεται ένα νέο ενιαίο αυξημένο rebate αναλογικό, που υπολογίζεται βάσει του όγκου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου τα νέα ποσοστά rebate υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν εξοικονομήσεις γύρω στα 147 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κλίμακα του rebate είναι στο 1,7% και φτάνει έως το 11,7%.

Πέραν των κλιμακωτών rebate, επιβάλλεται και ένα έξτρα 3% στα μοναδικά φάρμακα που είναι σε ATC5 (είτε είναι φάρμακα «κοινότητας» είτε ανήκουν στη λίστα του ν. 3816 ). Βάσει της ΥΑ προβλέπεται έκπτωση 12% στα εγχώρια παραγόμενα σκευάσματα και 8% σε όσα συσκευάζονται εντός των συνόρων.

Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται και η υπογραφή της απόφασης για την εφαρμογή των αλλαγών στην τιμολόγηση των off patent και των γενοσήμων, που επιβάλλεται με το Μνημόνιο ΙΙΙ. Αλλαγές που θα επιφέρουν μειώσεις στο 50% στα off patent και 32,5% στα γενόσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου