Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ανοιχτός ο κίνδυνος για νέα μείωση έως 14% στις επικουρικές συντάξειςΤου Δημήτρη Κατσαγάνη - CAPITAL.GR 

Σε κύκλο απανωτών μειώσεων μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις από την πρώτη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα κατά 5,2% θα μειωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου των έντεκα ταμείων που θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ άμεσα.

Κατά 6% θα μειωθούν έμμεσα όλες οι επικουρικές συντάξεις από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της επιβολής της νέας εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η μείωση αυτή θα φτάσει το 10% κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015 λόγω της αναδρομικής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015.

Κατά 14% ενδέχεται να μειωθούν όλες οι επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Το κόστος της ενσωμάτωσης στο ΕΤΕΑ

Το έλλειμμα των άλλων 11 επικουρικών ταμείων τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 50 -100 εκατ. ευρώ. Κατά 5,2% θα μειωθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Έμμεσες μειώσεις λόγω εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ

Στις παραπάνω μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η έμμεση μείωση (6%) η οποία θα προκληθεί στις επικουρικές συντάξεις από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ και που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015. Να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου θα "μοιραστεί" σε τρεις ισόποσες δόσεις η εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου 2015 αναδρομικά. Συνεπώς, στις επικουρικές συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στο 10% μηνιαίως (6% για τον κάθε μήνα συν 4% η αναδρομική μείωση).

Το έλλειμμα 14% του ΕΤΕΑ ανοίγει το δρόμο για νέες μειώσεις

Το έλλειμμα 330-350 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών του Ταμείου για συντάξεις σε ετήσια βάση (2,35 δισ. ευρώ) θα ευθύνεται για τις πιθανές περικοπές στις συντάξεις του ΕΤΕΑ κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2015. 

Αυτό ειδικά θα συμβεί, αν οι ελληνικές αρχές δεν βρουν ισοδύναμα μέτρα στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2015, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Στελέχη του ΕΤΕΑ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναζητούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των εσόδων του ταμείου μέσω αξιοποίησης της περιουσίας του η αξία της οποία αγγίζει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προβλέψεις για έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές προμηνύονται αρνητικές μέχρι τέλος του 2015 αλλά και αρχές του 2016, λόγω της ύφεσης στην οποία έχει μπει η ελληνική οικονομία. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία είναι κατά 9,6% (855 εκατ. ευρώ) χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του κ. Χαϊκάλη, ο Δημήτρης Στρατούλης, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Ιουλίου δεν είχε υπογράψει δύο υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν διαδοχικές μειώσεις 8% και 7% στις επικουρικές συντάξεις, κινούμενος πάνω στη προγραμματική "γραμμή" της κυβέρνησης περί μη – μείωσης των συντάξεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να αντλήσει πόρους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), γεγονός που αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας του εν λόγω Ταμείου, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2015 το ΕΤΕΑ έχει λάβει 50 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.

Τι έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη μιλήσει για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 2000 ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας ερμηνεύουν ότι η "γραμμή" του κ. Κατρούγκαλου οδηγεί κυρίως σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων οι οποίες αποτελούν κατά μέσο όρο το 15% των αποδοχών ενός απομάχου της δουλειάς από συντάξεις.

Ποια είναι τα 11 επικουρικά ταμεία που ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ
Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Παύλου Χαΐκάλη, ενσωματώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 οι εξής έντεκα τομείς επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο:

1) οι Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π.), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.Ε.Α.Ε.Χ.) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

3) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (Τ.Ε.Α.Α.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

4) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (Τ.Ε.Α.Π.Υ.Κ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Ε.

5) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

6) ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

7) ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ.) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου