Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ομηροι ελλείψεων φαρμάκων οι καρκινοπαθείς

Φυντανίδου Έλενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

«Εμφραγμα» την Παρασκευή σε δημόσια νοσοκομεία


Δεκάδες ασθενείς καθώς και συγγενείς ασθενών, περίμεναν με τις ώρες στον ΕΟΠΥΥ του Γκύζη προκειμένου να βρεθούν και να τους δοθούν τα φάρμακα χημειοθεραπείας (Φωτογραφία Γιώργος Οικονομόπουλος)

Η μειωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών, κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί με την περαιτέρω πτώση της.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής παρατηρήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας σημαντικές καθυστερήσεις στη θεραπεία ογκολογικών ασθενών, καθώς λείπουν φαρμακευτικά σκευάσματα από τα ράφια του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη. Δεκάδες ασθενείς και συγγενείς τους συρρέουν στο φαρμακείο ζητώντας ένα από τα τρία φάρμακα (στα οποία υπήρξε έλλειψη) και το μόνο που λαμβάνουν από τους υπαλλήλους είναι… άρνηση. Το ίδιο συνέβη και σε ογκολογικές κλινικές μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, όπου οι αρμόδιοι ακύρωναν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προγραμματισμένα ραντεβού. Τουλάχιστον, έως ότου βρεθούν τα σκευάσματα. 

«Κάθε φορά είμαστε περισσότεροι από 30 ασθενείς. Πως και σήμερα είμαστε μόνο πέντε;», ρώτησε ασθενής τις νοσηλεύτριες μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. «Δεν έχουμε φάρμακα. Εχουμε ακυρώσει τα ραντεβού για θεραπείες σε έντερο, στομάχι και άλλες παθήσεις», ήταν η απάντηση που εισέπραξε. 

Από την άλλη, στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, η ουρά συγγενών ασθενών που περίμεναν μήπως και έρθει από άλλο υποκατάστημα το φάρμακό τους ήταν τεράστια. Την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ έκαναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ξεκίνησε από τους υπαλλήλους του φαρμακείου του Γκύζη οι οποίοι - όπως αναφέρουν πηγές του ΕΟΠΥΥ - αντί να ζητήσουν από τις κεντρικές αποθήκες στου Ρέντη τα φάρμακα που έλλειπαν και να ενημερώσουν σχετικώς τη διοίκηση του Οργανισμού, εξέδωσαν ανακοίνωση δημιουργώντας μεγαλύτερο ζήτημα. «Τα φάρμακα που έλλειπαν από το φαρμακείο του Γκύζη υπάρχουν στις κεντρικές αποθήκες στου Ρέντη και ήδη αποστέλλονται στο φαρμακείο», δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει, υπάρχει μία έλλειψη με ορισμένων φαρμάκων λόγω των παράλληλων εξαγωγών, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους των εταιρειών για την επίλυση του προβλήματος. 

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος δημιουργείται από τη μειωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία για το 2015 ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 θα πέσει περισσότερο και θα φθάσει στα 1,945 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 1.945.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για το σύνολο του 2016, το ποσό των 1.945.000.000 ευρώ, για το σύνολο του 2017 και ομοίως το ποσό των 1.945.000.000 ευρώ για το 2018. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών και των οικονομικά αδυνάτων, καθώς και η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου