Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

2.700 εργαστήρια θα αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ;



Η διοίκηση της ΠΕΕΒΙ, στην πρώτη γενική συνέλευση της νέας χρονιάς προτίθεται να καταθέσει πρόταση διακοπής της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Μπεντεβής.

IATRONET.GR

Πρόταση να διακοπεί η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ προτίθεται να καταθέσει η διοίκηση της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) στην πρώτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει τη νέα χρονιά και η οποία θα είναι εντός του Ιανουαρίου.

Το θέμα αποκάλυψε στο Ιatronet, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κώστας Μπεντεβής, τονίζοντας ότι τα 2.700 εργαστήρια που είναι μέλη της ΠΕΕΒΙ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές και δεν είναι «σούπερ μάρκετ υγείας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ρευστότητα που διαθέτουν.

Ήδη, κατά τον ίδιο, έχουν βάλει λουκέτο 100 εργαστήρια ανά την Ελλάδα και ο αριθμός αυτός μπορεί και να τετραπλασιαστεί το 2016 αν εφαρμοστεί η τελευταία υποκοστολόγηση που ορίστηκε για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις. Μεσοσταθμικά, οι νέες μειώσεις, σύμφωνα με τον κ. Κ. Μπεντεβή, είναι από 43% έως και 78%. Χαρακτηριστικά, για μία εξέταση χοληστερίνης η νέα τιμή θα είναι 0,90 λεπτά από 2,88 ευρώ που ήταν, ενώ για μία εξέταση κάλιο-νάτριο η τιμή πέφτει στα 2,01 ευρώ από 5,22 ευρώ.

Όπως μας είπε, από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος έχει υποστεί κούρεμα της δεδουλευμένης εργασίας του, που ξεκίνησε από 25% το 2012 και έχει φτάσει στο 80% το 2015. Κάποτε, ομολογεί ο ίδιος, υπήρχε «λίπος». Σήμερα δεν υπάρχει.

Εν κατακλείδι, υπογραμμίζει, το θέμα της κοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων πρέπει να εξεταστεί και πάλι από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ η ΠΕΕΒΙ έχει προτείνει στους αρμοδίους να εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο για τον προσδιορισμό των τιμών.

Σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο, η κάθε εξέταση αξιολογείται με βάση μόρια, για παράδειγμα το ζάχαρο με 2 μόρια, ενώ μία καρδιολογική εξέταση με 300 μόρια και πάνω και ανάλογα με τα μόρια που θα έχει μαζέψει ο εργαστηριακός γιατρός πληρώνεται.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

17 σχόλια:

  1. AΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ Κ.ΜΠΕΝΤΕΒΗ-Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ.Ειναι η μόνη τίμια και λογική λύση.Γιατι να μαλώνουμε εμείς με τον ΕΟΠΥΥ;Ας νοιώσει και ο ασφαλισμένος αυτά που τραβάμε εδώ και τρία χρόνια.Ειμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε νοιώσει την αλαζονεία και το απαιτητικό ύφος κάποιων που μας θεωρούν δημόσιους υπαλλήλους .

      Διαγραφή
    2. Καλα τα αντιδραστήρα σε σένα δεν τελειώνουν ;

      Διαγραφή
  2. Σε λίγο θα μας πληρωνουν με μουτζες!! 2 μούτζες γαι την χοληστερίνη !
    Μόρια? Ποιός τα σκέφτεται αυτά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΡΙΒΩΣ. ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΟΥ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ, ΕΞΕΤΑΖΩ, ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΘΕΤΩ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΟΡΙΖΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΚΤΕΛΩ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΜΟΙΒΟΜΑΙ, ΕΚΔΙΔΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tόσα μόρια μας εχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ. Κι άλλα θέλετε; Μία είναι η λύση. Ομαδική έξοδος. Αλλιώς απλά θα συνεχίσομε να περπατάμε πάνω σε ...μόρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΑ .....ΑΡΙΣΤΑ !!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ....ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ !!!ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΣΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ μας ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΑΝ την ΚΥΦΩΣΗ ........

      Διαγραφή
  6. ακομα με μορια ασχολειστε;αν και ξερω οτι σχολια μη-φιλων σας θαβονται σας ξαναγραφω.ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΡΑ.ας πανε ολοι στα mall υγειας.ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΟΙ.αν εχετε τα κοτσια δημοσιευστε το σχολιο μου.αν και ποιος εχασε την μαγκια;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΔΗΜΟΣΙΟ)ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ,ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ 45% ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ...ΜΠΟΥΡΔΕΣ..ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΤΡΕΙΣ!!!ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (ΔΗΜΟΣΙΟ) ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.Ο ΚΟΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε τώρα , ξεχνάς τα κουρεματά σου? Ολοι τους την δημόσια υγεία την έριξαν πάνω μας και εμείς το δεχτήκαμε. Ας αντιδράσουμε , η βάρκα έκατσε(για εμένα τον μικρό εργαστηριακό έχει πατώσει από καιρό)

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε τώρα , ξεχνάς τα κουρεματά σου? Ολοι τους την δημόσια υγεία την έριξαν πάνω μας και εμείς το δεχτήκαμε. Ας αντιδράσουμε , η βάρκα έκατσε(για εμένα τον μικρό εργαστηριακό έχει πατώσει από καιρό)

      Διαγραφή
  8. Μόρια ????????????? θα τα πληρώνουν όπως ξέρουν . Ηρωική έξοδο (απόδειξη - και ο ασφαλισμένος στο ταμείο του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σταματηστε πια με την εξοδο του Μεσολογγιου ! Οι προδότες δεν λείπουν που θα φέρουν τα ίδια αποτελέσματα με τότε, στο Μεςολιγγι!
    Αυτοί που δούλεψαν σεβόμενοι τους ασθενείς με τεράστια υποδομή δεν μπορούν να πετάξουν τη δουλειά τους στον αέρα!τα παλληκαριά τα κάνουν οι νεότεροι που δεν εχουν τίποτα να χάσουν,το πολύ να κατηγορήσουν τους παλιούς οτι δεν σέβονται τους ασθενείς τους και τους πουλούν, σε μια προσπάθεια να καρποθουν τη δισαρεσκεια των ασθενών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε μας ρε συναδελφε που φτιαξατε τις περιουσιες με τα χαρτοκουτια γεματα βιβλιαρια με τα κατεβατα εξετασεων και απο τα περισευουμενα χτισατε τις οποιες υποδομες καποτε.. γιατι τωρα ειστε εντελως εκτος εποχης.Μην βαζεις στο στομα σου τους νεους συναδελφους γιατι εμεις δεν εχουμε ουτε παρον ουτε μελλον εξαιτιας της απληστιας σας.Εσυ δεν εχεις να χασεις τιποτα που εχεις την πελατια και τα χρηματα παρκαρισμενα οχι εγω που προσπαθω αν μπει καποιος στο γιατρειο μου να τον ξαναφερω..Εσεις δωσατε στο σπανο το δικαιωμα να ανοιξει το επαγγελμα σε καθε τι λαμογιο γιατι τοτε δεν υπηρχε ουτε τροικα ουτε τιποτα αλλα εσεις νοιαζοσαστε μονο με τη διακινηση σφραγιδων....αιντε ασε μας στην ησυχια μας. Χ.Α μικροβιολογος

      Διαγραφή
    2. Aν δε βγείτε εσείς οι "παλιοί"και οι φτιαγμένοι, που βλέπετε ΕΟΠΟχαρτο και σας πιάνει ταραχή, μην κάνει και φύγει μαζί με τη σκόνη του, τότε πώς να σωθούμε εμείς οι νέοι;;;Μας δουλεύετε; Τώρα τάχαμου νοιαστήκατε τον ασθενή;;;Και για αυτό δεν θέλετε να εξαρτάστε από την ιερή αγελάδα;;;
      Μας κάψατε, καταφάγατε τα πάντα, βολέψατε την πάρτη σας και τώρα τρέμετε, μην τυχόν βοηθήσετε κι εμάς να ζήσουμε και να επιβιώσουμε;;;Αφρονες και παμφάγοι;; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

      Διαγραφή
  10. ΜΗΝ ΑΝΑΓΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ .ΔΕ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ...ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ...ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!!ΛΙΓΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ.ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΦΗΣΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή