Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Θεσπίζεται "ταυτότητα αξιόχρεου", με ατομικό επιτόκιο οι συναλλαγές



Της Νένας Μαλλιάρα - Capital

Σαρωτικό "σκανάρισμα" του συνόλου των οφειλών του κάθε πολίτη, από δάνεια και εισφορές μέχρι οφειλές σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού, φέρνει σε δεύτερη φάση το "ξεκαθάρισμα" των "κόκκινων" δανείων και η προσπάθεια να ελεγχθεί το συνολικό ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Μετά την ψήφιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για το νόμο Κατσέλη και θα πρέπει να ψηφιστούν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, έρχεται η θεσμοθέτηση προσωπικού credit score για τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω δανειοδότησης.

Με νόμο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, θα είναι έτοιμος μέχρι το Πάσχα ώστε να περάσει από τη Βουλή το καλοκαίρι, ουσιαστικά όλοι οι πολίτες θα αποκτήσουν τον προσωπικό τους "βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης" μέσω του οποίου θα μπορούν ή όχι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τη δυνατότητα διενέργειας όλων των εμπορικών συναλλαγών που αναγκαστικά θα περνούν από το τραπεζικό σύστημα, ειδικά όσο περιορίζεται η χρήση μετρητών.

Η δημιουργία "ταυτότητας του αξιόχρεου" που θα αποκτήσει ο κάθε πολίτης θα καταστεί εφικτή με τη συγκέντρωση στοιχείων που θα αφορούν στο σύνολο της συναλλακτικής του συμπεριφοράς με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα στοιχεία αυτά θα καταγραφούν σε βάση δεδομένων στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όσοι έχουν έννομο συμφέρον, όπως για παράδειγμα, η κάθε επιχείρηση από την οποία ο πολίτης θα θέλει να προμηθευτεί ένα αγαθό ή υπηρεσία με πίστωση. 

Η πλατφόρμα με τα δεδομένα της συναλλακτικής συμπεριφοράς του πολίτη με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπόκειται στην αρμοδιότητα και την ευθύνη Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau), το οποίο ως ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να περιβληθεί με νόμο. Η δημιουργία ανεξάρτητου Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης προβλέπεται στα συνοδευτικά κείμενα του μνημονίου για την τρίτη αξιολόγηση (τα drafts συμπληρωματικού και τεχνικού MoU δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα) στα οποία αναφέρεται ότι με στόχο την ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν νομοθετικά (σημ. αναφέρεται μάλιστα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου), τη δημιουργία ανεξάρτητου Γραφείου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (credit bureau). Αυτό – αναφέρεται - θα περιλαμβάνει κεντρική και πιστοποιημένη βάση δεδομένων με πληροφορίες για καθυστερήσεις ποσών που οφείλονται στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους έχοντες έννομο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, υπάρχουν στοιχεία στη βάση δεδομένων του "Τειρεσία" για τη συμπεριφορά των πολιτών ως δανειοληπτών στη σχέση τους με τις τράπεζες. Πλέον, με τη λειτουργία πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφεται και το ιστορικό του δανειολήπτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες και κατ΄ επέκταση οι εμπορικές επιχειρήσεις θα γνωρίζουν εξαρχής το πιστοληπτικό "ποιόν" του δυνητικού πελάτη τους. Έτσι, εάν αυτός αξιολογείται ως μη φερέγγυος δεν θα μπορεί να πάρει δάνειο ή να αγοράσει με πίστωση από μία επιχείρηση και γενικά η πρόσβασή του σε δανεισμό θα γίνεται με βαθμό δυσκολίας αντίστοιχο της πιστοληπτικής του αξιολόγησης: όσο χαμηλότερος βαθμός, τόσο δυσκολότερη η παροχή χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτό, μετά τα tailor made προϊόντα, σύντομα θα οδηγηθούμε και στα πλήρως εξατομικευμένα επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου