Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Δικαιώθηκαν γιατροί του πρώην ΙΚΑ στα δικαστήρια και επιστρέφουν στο ΕΣΥ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία.

Νέα ανατροπή στο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει απόφαση δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, που είχαν αναγκαστεί να επιλέξουν είτε το ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Γιατροί του πρώην ΙΚΑ σχεδόν από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλουν το νόμο με τον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν είτε το δημόσιο ΕΣΥ, είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Πλέον με την απόφαση που τους δικαιώνει μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο εάν το επιθυμούν χωρίς μάλιστα να έχουν καμία υποχρέωση να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει νόμος του υπουργείου Υγείας.


Ειδικότερα στα δικαστήρια δικαιώθηκαν 290 γιατροί εκ των οποίων οι 200 από την 1η και 2η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ).

Οι γιατροί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη συνολικά είναι από την 1η,2η,5η,6η και 7η ΥΠΕ. Ταυτόχρονα τους επιδικάστηκε αποζημίωση κοντά στα 24.000 ευρώ στον καθένα.

Πάντως η νέα αυτή απόφαση προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι αναμένει στο τέλος του 2018 όσοι γιατροί επιστρέψουν στο σύστημα και το έχουν δηλώσει, να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Όμως πλέον δημιουργείται και πάλι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, καθώς οι 290 γιατροί που δικαιώθηκαν θα μπορούν και να εργάζονται στο δημόσιο και να έχουν νόμιμα τα ιδιωτικά τους ιατρεία λόγω της δικαστικής απόφασης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου