Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Από τον Μάρτιο ξεκινούν οι αλλαγές στα νοσοκομεία



Σε εφαρμογή αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν οι νέοι "κανόνες” όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι το Μάρτιο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (e-referrals), το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα αποτελούν το πρώτο σημείο "επαφής” των ασθενών με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Βασιλική Κουρλιμπίνη - vicky.kourlibini@capital.gr

Ο Μάρτιος εξάλλου θα είναι ο μήνας των αλλαγών για το σύστημα Υγείας, καθώς υποχρεωτικά θα γίνει εγγραφή όλων των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ. ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς”). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλ. εγγεγραμμένους πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι τοπικές μονάδες που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές είναι περίπου δέκα, όμως στο πλάνο του υπουργείου είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερες από 100 μονάδες. Ο σχεδιασμός αυτός περιγράφεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όπου σημειώνεται όμως πως στόχος είναι ο αριθμός αυτός να έχει επιτευχθεί μέχρι το Μάιο.

Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού, έχοντας ζητήσει συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα, αλλά και κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. 

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με οικογενειακούς γιατρούς (ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με χρονική διάρκεια ενός έτους και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης της σύμβασης έως δύο φορές).

Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό είναι γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής. Η πρόσκληση για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων Υγείας αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής γατρικής– παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι από τον Μάρτιο ! Του 2118 όμως διότι Οικογενειακοί Γιατροί/γυφΤΟΜΥ γιοκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή