Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;Με το βλέμμα στραμμένο στον Αύγουστο του 2018 και στο τέλος της Επιτροπείας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ανάπτυξης πλέον) βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η φαρμακοβιομηχανία, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, όπως αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gr

Βεβαίως η μεγάλη έκπληξη ήταν η παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού (μέχρι το τέλος της εκδήλωσης μάλιστα), ο οποίος άκουσε τα παράπονα, τις προτάσεις αλλά και τον προβληματισμό των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Δύσκολη η εξίσωση

Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη χώρα, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της Επιτροπείας, γεγονός που θα μας δώσει ανάσα να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας και τις πολιτικές μας, όπως είπε..
Φυσικά η εξίσωση είναι δύσκολη, παραδέχθηκε, αλλά τουλάχιστον κλείνει ένα κύκλος με πολιτικές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δεν παρήγαγαν τίποτα θετικό. Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της διακινδύνευσης και επομένως, είναι εφικτές οι διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν προωθούμε πλέον οριζόντια μέτρα τόνισε. Όπως επεσήμανε ακόμη, η πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες είναι ένα διεθνές πρόβλημα και με ποιο τρόπο μπορεί να μετατοπιστεί η συζήτηση από το κόστος στη θεραπευτική αξία.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Ξανθός, υπογράμμισε ότι προσδοκούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής και κατέληξε λέγοντας πως πλέον διεκδικούμε διαρθρωτικές αλλαγές από τους Θεσμούς, ενώ είμαστε σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία.


Αποστολίδης: Τα μηνύματα δεν είναι θετικά για το 2018

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης της βραδιάς πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης υπογράμμισε ότι η έλλειψη προβλεψιμότητας και η επιβολή νέων μέτρων, δημιουργούν ένα δυσάρεστο κοκτέιλ για τη φαρμακοβιομηχανία και για το λόγο αυτό, τα μηνύματα δεν προβλέπονται θετικά για το 2018.

Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο υπερβολικό ποσό του 1,2 δις ευρώ που αφορά σε clawback και rebate το οποίο καλείται να πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία. Ένα ποσό που είναι 4 φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό όρο. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις, όπως είπε, έχουν φθάσει στο σημείο να καλύπτουν και τους ανασφάλιστους και μέσα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Αναφορικά με την τιμολόγηση, επεσήμανε, ότι το μοντέλο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, ενώ η ενοποίηση του rebate δεν ήταν μεταρρύθμιση σε καμία περίπτωση.

Μετά τον Αύγουστο του 2018 είμαστε εδώ και μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του φαρμάκου, υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης συμπληρώνοντας ακόμη: Ήρθε η ώρα να βρούμε τις νέες μας σταθερές, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το brain drain σε brain game. Πιστεύουμε στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, πρόσθεσε.
Το clawback & το rebate δεν εισπράττονται

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων στη δική του τοποθέτηση επεσήμανε ότι το 2018 είναι χρονιά με πολλές προκλήσεις, έχουμε ανοιχτό διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την ώρα που οι επιλογές της φαρμακοβιομηχανίας είναι περιορισμένες. Πρέπει να δούμε την αξία του φαρμάκου σε σχέση με άλλες αξίες, είπε.

Ο κ. Τρύφων, τόνισε το clawback και το rebate είναι ποσά που δε εισπράττονται από το κράτος, με αποτέλεσμα 3 στα 4 φάρμακα να μην είναι βιώσιμα. Δεν ξέρω εάν τα ποσά αυτά μπούν σε μία ρύθμιση των 20 ή των 100 δόσεων, αλλά σίγουρα είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε. Για τον λόγο αυτό, κ. Τρύφων πρότεινε να τεθούν κόφτες στο payback. Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε: εκμεταλλευτείτε τα γενόσημα και δώστε ανακούφιση στους ασθενείς, στο σύστημα υγείας αλλά και στην καινοτομία. Πρότεινε ακόμη, να οριστούν επίσης κανόνες για το clawback και κανόνες στη συνταγογράφηση.
Οι ασθενείς θέλουν κλινικές μελέτες & μεταρρυθμίσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ σπάζοντας το πρωτόκολλο της εκδήλωσης και πριν την ομιλία του υπουργού Υγείας, ζήτησαν από τον κ. Γ. Καλαμίτση, πρόεδρο του Προμηθέα του Συλλόγου Ασθενών με Ηπατίτιδα C, να μιλήσει εκ μέρους όλης της κοινότητας των Συλλόγων των ασθενών. Ο κ. Καλαμίτσης, ανέφερε πως αποτελούν προτεραιότητα οι κλινικές μελέτες, τα γενόσημα και οι μεταρρυθμίσεις από όλες τις πλευρές, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει η πολιτική της συνταγογράφησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου