Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Εκμηδενίζουν τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς μέσα από τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 3097

Ημερομ. Κατάθεσης 31.1.18

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εκμηδενίζουν τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς μέσα από τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ 

Κύριε Υπουργέ,

Αίσθημα ασφυξίας και οδυνηρής κατάπληξης προκαλεί στους πολίτες και στους ιατρούς της χώρας το «πόνημα» του ΕΟΠΥΥ καιτου Υπουργείου Υγείας που αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς. 

Όπως δυστυχώς διαπιστώνουμε πρόκειται για απαξιωτικές συμβάσεις με ασαφή εργασιακά δικαιώματα και παράλληλαεπαχθές περιεχόμενο προδιαγραφών και υποχρεώσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που προκύπτει από τις νέες συμβάσεις είναι η τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και ο δυσβάσταχτος φόρτος εργασίας για τους ιατρούς. Ο πληθυσμός ευθύνης που αντιστοιχεί στον οικογενειακό γιατρό είναι 2250 ενήλικοι ασθενείς σε 5 κακοπληρωμένες ώρες ημερησίως. Ο μέσος όρος χωρών του ΟΟΣΑ είναι 1700 ασθενείς ανά γιατρό. Είναι φανερό ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι η ανάληψη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού ευθύνηςδεν είναι πρακτικά εφικτή και δεσμεύει τον ιατρό σε διαδικασίες τυπικής και αγχωτικής διεκπεραίωσης και "εντέλλεσθε", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ασθενούς και την υγεία του.

Οι αμοιβές μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό κατακρημνίζονται (ακόμα και συγκρινόμενες με τις σημερινές) στα…0,71 ευρώ ανά ασθενή ανά μήνα ενώ ακόμα και σε Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι …2,8 ευρώ! Δεν συζητάμε βέβαια για την Ιταλία που η αμοιβή είναι στα 5 ευρώ. Το ποσό είναι εξευτελιστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, συμπεριλαμβάνοντας ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, ο μέσος όρος επισκέψεων του κάθε ασθενούς ανά έτος σε οικογενειακό ιατρό, πλησιάζει τις 4 επισκέψεις! Άρα 2,5 ευρώ μικτά περίπου για κάθε ασθενή το έτος! Αμοιβές όπως βλέπουμε μικρότερες ακόμα και από εκείνες των πρώην Σοβιετικών κρατών!

Ανησυχητική προχειρότητα επιδεικνύετε στην εκτίμηση των αναγκών ιδίως της περιφέρειας, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες, προχωρώντας σε αποκλεισμούς ολόκληρων δήμων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, στους οποίους προβλέπονται νέες συμβάσεις, όπως θα έπρεπε -σύμφωνα με την πραγματική υγειονομική χαρτογράφηση αναγκώντης περιοχής.

Δεν καλύπτονται επίσης οι εισφορές ΕΦΚΑ από τη σύμβαση ενώαπό την άλλη προβλέπεται αδειοδότηση του ιατρού από την εργασία ( εξαρτημένη σχέση εργασίας ) αλλά και υποχρεωτική αναπλήρωση (!) των επισκέψεων που χάθηκαν στο διάστημα της άδειας σε δεύτερο χρόνο! . 

Πολύ φοβούμαστε ότι η σύμβαση που «ελαφρά τη καρδία» προσπαθείτε χωρίς διάλογο να επιβάλλετε εκβιαστικά στους ιδιώτες ιατρούς θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα υπηρεσιών και στις δαπάνες υγείας. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται απλά σε ανευθυνότητα ή σε ιδεοληψία εναντίον οποιασδήποτε έκφρασης ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Δυστυχώς μάλλον πρόκειται για συνδυασμό των δύο…

Πολύ φοβούμαστε ότι με την προφανή προσπάθειά σας για περικοπή δαπανών από την ιατρική φροντίδα των ασθενών, τους εξωθείτε να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τύχουν αξιοπρεπούς περίθαλψης, έστω και αν πλέον αδυνατούν – ιδίως οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά. Δυστυχώς αυτές είναι οι μέρες και τα έργα της κατά τα άλλα κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε: 

1. Προτίθεστε να καταργήσετε τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσετε ένα νέο πλαίσιο συμβάσεων που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς; 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

6 σχόλια:

 1. ότι τα ΖΩΑ του χρΕΟΠΥΥ έβγαλαν ανακοίνωση ότι .....αυξάνουν τις θέσεις ΟΙ το είδατε ; Όλα αυτά μετά το σημερινό ......ξεφτιλίκι !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τυπικό για αυτά τα ρετάλια ! Έτσι .....πανηγύριζε ο σύντροφος Στάλιν μετά το ξύλο που έφαγε από τους Φινλανδούς για κοροϊδέψει το πόπολο !

   Διαγραφή
 2. Πείτε στον τομεάρχη υγείας Οικονόμου ότι αν συνεχίσει τις ηλιθιότητες περί δωδεκάμηνων συνταγών απ τις οποίες θα πληρώνεται μόνο η μία αντί να πληρώνονται και οι 12, τις ψήφους των Παθολόγων τις χάνει. Ένας Παθολόγος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιτελούς , κάτι μυρίστηκε και η αντιπολίτευση . Σε εφημερίδες όμως και άλλα site ησυχία , μην εκθέσουμε την Κυβέρνηση !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σωστή και εμπεριστατωμένη η ερώτηση, δεν μπορώ να πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλά και άγια αυτά που λένε τώρα.Όταν θα κυβερνήσουν θα λένε τα ίδια πράγματα ή θα μας πούνε ότι έγινε ήταν μνημονιακή δέσμευση και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Και στη τελική να μας πούνε ξεκάθαρα, και να δεσμευτούνε, ότι αποδέχονται συλλογικές συμβάσεις και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή