Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τα περιστατικά βίας σε βάρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η αντιμετώπισή τους


Αποτέλεσμα εικόνας για ekabΣύμφωνα με καταγγελίες, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας (λεκτικής αλλά κυρίως σωματικής) σε βάρος διασωστών και γιατρών του ΕΚΑΒ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται «άβατο» συχνά οι επιθέσεις συνοδεύονται από ρίψεις αντικειμένων, λιθοβολισμούς και προκλήσεις ζημιών στα ασθενοφόρα οχήματα.

Χαρακτηριστικά, έχει καταγραφεί περιστατικό για το οποίο το σωματείο έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά Ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση σε διασώστες από Ρομά, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο ασθενοφόρο, με το πλήρωμα να διαφεύγει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εν μέσω ανταλλαγής πυροβολισμών αντιμαχομένων ομάδων της περιοχής. Σε άλλη περίπτωση σ’ ένα τροχαίο με πολυάριθμους τραυματίες, αν και τα δύο πρώτα ασθενοφόρα έφθασαν πολύ γρήγορα, οι παρευρισκόμενοι δεν άφηναν το δεύτερο όχημα να φύγει με τα περιστατικά γιατί δεν τους πήραν όλους! Έτσι, το πλήρωμα αναγκάστηκε να περιμένει στο σημείο να έρθει και το τρίτο όχημα, καθώς ο ένας διασώστης προπηλακίστηκε και απειλήθηκε για την ζωή του για να παραλάβει και τα εναπομείναντα περιστατικά, τα οποία δεν διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο. Επίσης, πρόσφατα γιατρός του ΕΚΑΒ δέχθηκε στην περιοχή του Ιλίου σωματική και λεκτική επίθεση κατά τη διάρκεια επείγουσας διακομιδής περιστατικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

“Είναι αδιανόητο να αποτελούμε θύματα απρόκλητων επιθέσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, με άμεσο κίνδυνο της ζωής μας και της σωματικής μας ακεραιότητας” λέει ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Αλέξης Κιτσόπουλος.

Φυσικά υπάρχουν και καθυστερήσεις που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού και ασθενοφόρων οχημάτων, για τις οποίες οι διασώστες συχνά γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, το ΕΚΑΒ διαθέτει μόλις 60-65 οχήματα αντί για 100 κατ’ ελάχιστον, αναλογικά με τον πληθυσμό. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα υπάρχουν νομοί που εξυπηρετούνται με μόλις 1 ή 2 ασθενοφόρα σε καθημερινή βάση.

“Είναι γνωστό ότι η επέμβαση του ΕΚΑΒ ειδικά σε βαριά περιστατικά (τροχαία, ανακοπές κ.α.) γίνεται υπό συνθήκες έντονης ψυχικής φόρτισης του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των παθόντων ή ακόμη και των παρευρισκομένων περαστικών.
Πολλοί από αυτούς πολύ συχνά, εκτιμούν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε αδικαιολόγητα καθώς το κάθε λεπτό αναμονής μέχρι να επιληφθούμε του περιστατικού τους φαίνεται «αιώνας». Άλλες φορές θεωρούν ότι «γνωρίζουν» καλύτερα τους επιβεβλημένους χειρισμούς και εννοούν ότι οι διασώστες και οι γιατροί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες τους, είτε απλώς για να εκτονώσουν την φόρτισή τους, προβαίνουν σε προπηλακισμούς και άσκηση σωματικής βίας εναντίον μας” εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Δυστυχώς το μέγεθος και η συχνότητα του προβλήματος δεν αποτυπώνεται σε κάποια στατιστική, αφού επίσημη καταγραφή των περιστατικών αυτών δεν υπάρχει. Σχετική προσπάθεια έχει ξεκινήσει το Σωματείο Εργαζομένων, παρεμβαίνοντας επιπλέον μέσω του νομικού του συμβούλου. Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται η ανάγκη θέσπισης πολιτικής για την υποστήριξη των θυμάτων βίας και την αποτροπή επανάληψης οποιουδήποτε παρόμοιου γεγονότος.

“Για να μπορούμε με ασφάλεια να εκτελούμε τα καθήκοντά μας αλλά και προς το συμφέρον των πολιτών, επειδή τέτοια περιστατικά βίας έχουν τελικά ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο μας κι άρα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ασθενών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων” επισημαίνει ο κ. Κιτσόπουλος. “Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία των Εργαζομένων στην χώρα μας: Οι εργοδότες έχουν ευθύνη για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία. Προς το σκοπό αυτό, πρέπει να ακολουθούνται κάποια μέτρα για την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας” τονίζει συμπληρώνοντας ο κ. Μαθιόπουλος.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ έχει καταθέσει σχετική νομοπαρασκευαστική πρόταση στη διοίκηση του Οργανισμού και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για την κατάθεση σχετικής εισήγησης στον υπουργό Δικαιοσύνης. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Σύμφωνα με την πρόταση των εργαζομένων, ένα μέτρο πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων θα ήταν η τροποποίηση του ποινικού κώδικα είτε με την θέσπιση ξεχωριστού εγκλήματος είτε με την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για τα τελούμενα εγκλήματα (εξυβρίσεις, απειλές, σωματικές βλάβες), όταν αυτά στρέφονται κατά πληρωμάτων ή ιατρών του ΕΚΑΒ (ή μάλλον το πιο σωστό ασθενοφόρων γενικά) κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις την πρόβλεψη της αυτεπάγγελτης δίωξης.

“Η ψήφιση ειδικής ποινικής διάταξης θα μπορούσε να αιτιολογηθεί όχι μόνο από τις ιδιαίτερες συνθήκες έντασης και ψυχικής φόρτισης που εργαζόμαστε, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο φαινομένων βίας (στα οποία πρακτικά είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή), αλλά και από την διαφοροποίηση του προστατευόμενου εννόμου αγαθού. Εφόσον, όπως προειπώθηκε, η άσκηση βίας στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προσβάλλει απλώς το έννομο αγαθό της σωματικής ακεραιότητας ή τιμής των υπαλλήλων (η οποία με γενικό τρόπο προστατεύεται από τις υπάρχουσες διατάξεις), αλλά παρεμποδίζει και το έργο της παροχής ιατρικής βοήθειας και θέτει εκ του αποτελέσματος σε κίνδυνο και την υγεία και την ζωή των ασθενών”επισημαίνουν σχετικά.

Θα μπορούσε συνεπώς να προβλεφθεί, υποστηρίζουν, είτε ότι «τα εγκλήματα της εξύβρισης, απειλής και απλής σωματικής βλάβης όταν τελούνται κατά πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών που επιβαίνουν σε αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών, διώκονται αυτεπαγγέλτως και τιμωρούνται με αυξημένο πλαίσιο ποινών» είτε ότι «Η με οποιοδήποτε τρόπο παρεμπόδιση του έργου πληρωμάτων ασθενοφόρων ή ιατρών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους της παροχής πρώτων βοηθειών ή της διακομιδής ασθενών ή τραυματιών τιμωρείται με φυλάκιση από…. μέχρι…. Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτα και χωρεί άσχετα με τυχόν ευθύνη των υπαιτίων εκ των άρθρων 361, 308 κλπ (εξύβριση, σωματική βλάβη κλπ.)».

Εξυπακούεται, καταλήγουν, ότι η οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη θα μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική μόνον με την συνεργασία της αστυνομικής αρχής, που να βρίσκεται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για τις περιπτώσεις αυτές, ώστε να εξασφαλίζεται η κατά το δυνατόν έγκαιρη επέμβασή της και η σύλληψη των δραστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου