Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Που θα κλείσει ο λογαριασμός rebate και clawback;




Σε νέα ύψη αναμένεται κλείσει τελικά η συνολικη επιβάρυνση rebate και clawback για τη φαρμακοβιομηχανία. Νέες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν πως τελικά ο “λογαριασμός” για το 2017 θα ξεπεράσει τους έως τώρα υπολογισμούς, υπερβαίνοντας ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ!

Η αίσθηση της ανασφάλειας και αβεβαιότητας η οποια φαίνεται να χαρακτηρίζει την πολιτική φαρμακου αντικατοπτρίζεται ακόμη και σε αυτή την περίπτωση. Όχι μόνο δεν έχει αποσαφηνιστεί το β’ εξάμηνο του έτους, αλλα τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ιδίως σε ό,τι αφορά το νοσοκομειακό φάρμακο, αφού όσα θεσμοθέτησε εκ των υστέρων η Αριστοτέλους επιβάλλει επανυπολογισμό. Οι άμεσες αλλαγές στο rebate οδηγούν και στις έμμεσες αλλαγές στο claw back.


Οι υπολογισμοί της αγοράς, όμως, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, δεν σχηματίζουν μια αισιόδοξη εικόνα.

Το 2017, λοιπόν, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 310 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη (αυξημένη κατά 73 εκατ. ευρώ από το 2016) και 890 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή, με το rebate να αποτελεί το βασικό “συστατικό” της αύξησης, αφού εκτινάχθηκε στα 415 εκατ. ευρω από 300 εκατ. ευρώ το 2016, χωρίς όμως να συνοδευτεί από τη συγκράτηση του clawback που περίμενε η Αριστοτέλους. Αντιθέτως, η υπέρβαση της εν λόγω δαπάνης είναι αυξημένο κατά περίπου 24 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτές οι εκτιμήσεις για τη συνολική επιβάρυνση της αγοράς δεν είναι μόνο αυξημένες σε σχέση με όσα “έδειξε” πρόσφατη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά τοποθετούν το ποσοστό αύξησης τους σε σχέση με το 2016 στο 22%, ξεπερνώντας το 1,2 δισ. ευρώ.


Αναφερόμενος στο θέμα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Αποστολίδης τόνισε πως η συνεισφορά των εταιριών «στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου