Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Λήξη προθεσμίας για τις νέες συμβάσεις οικογενειακών ιατρών

Τελευταία ημέρα σήμερα για την υποβολή αιτήσεων για συμβάσεις Οικογενειακών Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων. 

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαφανισμένη και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πασχίζει να πείσει τους ιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή, δίνοντας διευκρινήσεις για τις νέες συμβάσεις, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το μεγαλείο της παραφροσύνης του σχεδιασμού τους.

Συγκεκριμένα, από τις επισκέψεις του προχθές σε Ι. Σ. Αθηνών και Ι.Σ. Πειραιά, σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις του, προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η σύμβαση έγινε γνωστή σε κάποιο(α) μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, χωρίς να θελήσει να αποκαλύψει περισσότερο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ.Γεωργακόπουλος, έχει ήδη δηλώσει ότι οι συμβάσεις έχουν την έγκριση του ΠΙΣ (πότε, πως, από ποιους?)

Αν δεν βρεθούν αρκετοί ενδιαφερόμενοι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Η αμοιβή για το δηλωθέν ωράριο (24 ώρες εβδομαδιαίως minimum), είναι από 1600 έως και 2000 ευρώ μικτά η μέγιστη, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή, ακόμα κι αν χρειαστεί ο ιατρός να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους πέραν του ωραρίου αυτού!
Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει στο κεντρικό σύστημα το ωράριο που θα διαθέτει για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ , όπως και θα υποχρεούται να κάνει επισκέψεις κατ’οίκον, εάν ζητηθεί, με τον χρόνο αυτό να μην συνυπολογίζεται στο καθημερινό ωράριο, το οποίο θα παίρνει παράταση. Μένει να διαμορφωθεί το ακριβές πλαίσιο, το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Αν τα ραντεβού δεν έχουν ολοκληρωθεί στο δηλωθέν 5ωρο, λόγω υπέρβασης χρόνου εξέτασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέραν του ωραρίου. Σε περιστατικό επείγον εντος ωραρίου με μη διαθέσιμα ραντεβού, εφόσον ανήκει στους 2250 ασθενείς του πληθυσμού ευθύνης, η επίσκεψη δεν είναι ιδιωτική. Αν έρθουν περισσότεροι ασθενείς από τα καθορισμένα ραντεβού σε μία ημέρα, και δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, θα πρέπει να μεταφερθούν τα ραντεβού την επόμενη ημέρα(!)

O ίδιος καταβάλει προσπάθειες να μην εφαρμοσθεί το gatekeeping.

Ο γιατρός υποχρεούται, να πληρώνει κανονικά μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον ΕΦΚΑ του και τις όποιες κρατήσεις (εφορία κλπ).

Σε περίπτωση που ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει από το ωράριο του με άδεια (επιστημονική, ασθένεια, διακοπές κλπ) το δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και υποχρεούται να αναπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες, σε άλλες ημερομηνίες. Για τις άδειες είπε ότι θα πρέπει να τις κανονίζουμε σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΟΜΥ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΗΔΙΚΑ αλλά θα μπορεί να κλείνει και ο γιατρός.(για αυτό το τελευταίο ακούσαμε διαφορετικές θέσεις από Υπουργό Υγείας και Γενικό Γραμματέα- του ιδίου Υπουργείου….)

Δεν προβλέπεται κανένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για παραπάνω ώρες εργασίας πέρα των 24 ωρών εβδομαδιαίως, με οροφή αμοιβής τα 2.000 ευρώ και για 2.250 ασθενείς, ανάλογα με το ηλικιακό όριο των ασθενών(σε χαμηλότερη κατανομή ηλικιών ασφαλισμένων το μέγιστο της αμοιβής μπορεί να πλησιάζει τα 1600 ευρώ μικτά, πάντα για 2250 δηλωμένους ασφαλισμένους)

Ως ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ιατρού να επιλέξει να συμβληθεί με όποιον φορέα και με όποιους όρους επιθυμεί, μακριά από απειλές και χλευασμούς. Θεωρούμε όμως και υποχρέωση μας απέναντι στα μέλη μας, που για 6 χρόνια στηρίζουν την ΠΦΥ σχεδόν αποκλειστικά, αλλά και απέναντι σε όλους τους συναδέλφους μας ανά την επικράτεια, να τους παρουσιάσουμε τις παγίδες και την ασάφεια που διέπουν τις εκκολαπτόμενες συμβάσεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου επέλεξαν να αγνοήσουν τους γιατρούς για την κατάστρωση του σχεδίου συμβάσεων. Ήδη οι δηλώσεις ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας, είναι απογοητευτικές. Οι σπασμωδικές κινήσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, με την αδυναμία του να δώσει σαφείς απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα, σε συνδυασμό με την μόνιμη ασυνέπεια των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούν έναν επίφοβο συνδυασμό.

Η Πρόεδρος           Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Χρήστος Παπασιδέρης

13 σχόλια:

  1. Καμια επαναδιαπραγματευση ! Αποσυρση ανευ ορων και διαπραγματευση σε μηδενικη βαση με ελαχιστο κεκτημενο την σημερινη συμβαση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α !!! Η σημερινή σύμβαση σας άρεσε!! Και γιαυτό περιμένατε όλοι επί ποδός. Και φωνάζατε ...δώσε και μένα μπάρμπα... Δεν είναι αυτή σύμβαση αλλά σκάνδαλο και μάλιστα μεγάλο. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν καταγεγραμμένες υποχρεώσεις στα δύο συμβαλλόμενα μέρη με σαφείς λεπτομέρειες. Τι θα πεί να εξετάζετε δωρεάν 200 συμβεβλημένους;; Και να μην λέει τίποτα άλλο, ούτε πότε,ούτε πως θα εξακριβώνεται η παρουσία του ασφαλισμένου στο ιατρείο ,ούτε να τηρείται φάκελος ασθενούς ,ούτε να είναι δυνατή η διάκριση από τον ιδιώτη ασθενή που πλήρωσε επίσκεψη, ούτε να μπορεί να γίνει έλεγχος κλπ,κλπ. Και να δίνει ο ΕΟΠΥΥ 2000 ευρώ. Αυτό έπρεπε να μην είχε υπάρξει ως σύμβαση.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη φιλαράκι! Εμείς οι γιατροί του Εοπυυ τη φτιάξαμε τη σύμβαση? Κι όσο για την παρουσία του ασθενή στο Ιατρείο αυτή θα έπρεπε να εξακριβώνεται με υπεύθυνη δήλωση που ο ίδιος ο γιατρός θα θεωρεί για το γνήσιο της υπογραφής στα Κεπ. Ούρτ ρε. Ένας Παθολόγος.

      Διαγραφή
    3. 4.11 bravo bravo olo to kafkasio katsaplia ine mazi sas ! Ksanto ksanto ksanto megalo ministro !

      Διαγραφή
    4. Τρολακι , μάλλον εσύ δεν την είχες διαβάσει . Απλά οι προηγούμενοι είχαν και κάποιο μέτρο τελικά ...Όσο πάτε τόσο ανεβάζετε τον Άδωνι ( το ξέρει το αφεντικό σου αυτό ; )

      Διαγραφή
  2. Σχετικά με το ΕΦΚΑ και βέβαια πρέπει να το πληρώνει ο γιατρός. Αν είχατε διαβάσει το νόμο που ισχύει σήμερα δεν θα τα γράφατε αυτά. Σήμερα λοιπόν ο νόμος Κατρούγκαλου λέει οτι το ΕΦΚΑ ρυθμίζεται βάσει του συνόλικού εισοδήματος του επαγγελματία. Επομένως αν ο γιατρός έχει εισόδημα και από ιδιωτικό επάγγελμα, από απασχόληση σε κλινικές κλπ πως θα είναι δυνατόν να το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Μη μένετε στα παλιά που η εισφορά στο τότε ΤΣΑΥ ήταν συγκεκριμένο ποσό και ήταν υποχρέωση του εργοδότη. Οι νόμοι άλλαξαν . Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει νομικό σύμβουλο;; Ας ερωτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε να αυξηθεί η αποζημίωση βλακόμουτρο ! Με τις λέξεις δεν θα παίζουμε !

      Διαγραφή
    2. "Φίλε" μου (4:32 μ.μ.) έχεις άδικο. Αν το κύριο μέρος της απασχόλησης είναι σε ένα εργοδότη (όπως στην περίπτωση του πενταώρου στον ΕΟΠΥΥ) αυτός θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές εργοδοτικές. Καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα φαντάζεσαι και πιστεύω αν γίνει η σύμβαση νομικά μπορεί να υποχρρεωθεί ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει εισφορές (φυσικά για αυτά που πληρώνει, για τα περεταίρω κέρδη -αν υπάρχουν που δεν το βλέπω- θα πληρώνει επιπλέον ο γιατρός). Διάβασε λοιπόν το νόμο και άσε τις κουτοπονηριές...

      Διαγραφή
    3. Ενω αγαπητε θα πληρωνει μηπως ΕΦΚΑ για τα χρηματα που πληρωνει για τη συμβαση ; Απαντησε για να παρεις ακομα 0,6.

      Διαγραφή
    4. Έχεις δίκιο ..ας προχωρήσουμε μπροστά ξεχνώντας το παλιό.Τωρα θα πληρώσουμε για να εξετάζουμε ,δεν θα μας πληρώνουν.Ρε δε τα κόβετε σιγά σιγά γιατί γίνεται το μυαλό σας γιαούρτι;

      Διαγραφή
  3. Η προθεσμία έληξε και η σταλινική μαφία έδωσε παράταση μέχρι 12/2/18.Το μαθημά σας το πήρατε,οχι μια ούτε χίλιες παρατάσεις να δώσετε ,δεν πρόκειται να τσιμπίσει κανείς.Φτάσατε τους γιατρούς στα όρια της απελπισίας και πήρατε την απαντησή σας.Ένα ηχηρό ΟΧΙ.Και ένα πολιτικό ερώτημα. Κανένας απο τους Βαρδαροτρόμπες,τους Μπαταχτσίμηδες,τους Γεωργουλέσκου, τους Ξανθομαδούρους δεν έχει φιλότιμο να παραιτηθεί.Αλλά που, η καρέκλα και ο παχυλός μισθός ειναι γλυκείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφοι ο χρΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ......αύξηση των θέσεων για ΟΙ , προφανώς μετά την πανωλεθρία της προκήρυξης ......ενθουσιάστηκαν ! Καταλαβαίνετε για τι ......ΖΩΑ μιλάμε τυώρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγα σιγα αρχιζουμε να αποκτουμε αυτοπεποιθηση.Ο ΕΟΠΥΥ συρεται σε επαναδιαπραγματευση. Εμεις με τη σειρα μας πρεπει ψυχραιμα χωρις κορωνες και θριαμβολογιες, αλλα με συνεση,νηφαλιοτητα και κυριως προτασεις λογικες που να εναρμονιζονται με την οικονομικη συγκυρια να επιδιωξουμε καλυτερους ορους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή