Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Απολύονται οι συμβασιούχοι στην Κρήτη

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Σε τροχιά κινητοποιήσεων προτίθεται να μπουν οι εργαζόμενοι στο Περιφεριακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα λήξης των συμβάσεων εργαζομένων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΓΝΗ
Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ σε συσκεψή τους την προσεχή Πέμπτη θα ορίσουν την παρέμβαση τους στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου.

«Είναι ένα συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Ηράκλειο και συνολικά στην Κρήτη» επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης για το ζήτημα των εργαζόμενων με συμβάσεις. Ανάλογο πρόβλημα πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία «τονωτική ένεση» στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, δηλαδή «αυτούς που έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι έρχονται στα νοσοκομεία ήταν συμβασιούχοι, που είχαν δυστυχώς ημερομηνία λήξης οι συμβάσεις τους» διευκρίνισε ο πρόεδρος του σωματείου ΠΑΓΝΗ.

Στη δίνη του προβλήματος

Επτά νοσηλευτές με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και πέντε νοσηλευτές με σύμβαση εργασίας με το νοσοκομείο βρίσκονται από τους προσεχείς μήνες στον αέρα. Το δρόμο της εξόδου αναμένεται να δουν ακόμη 14 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, την σίτιση και τα μαγειρεία με συμβάσεις χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, η επιβάρυνση στο νοσοκομείο σε περίπτωση απόλυσης θα είναι μεγάλη καθώς το προσωπικό υπηρετεί στη παθολογική κλινική στο μονάδα εμφραγμάτων στο αιματολογικό και στο παιδοψυχιατρικό για το οποίο δίνεται μάχη να κρατηθεί και να μη κλίσει. Σημειώνεται ότι στην παιδοψυχιατρική κλινική το 50% των εργαζομένων έχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ αντίστοιχη σχέση εργασίας έχουν 350 εργαζόμενοι στο σύνολο του προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι και μέχρι πρόσφατα δεν έπαιρναν ούτε άδεια, όπως εξηγεί ο κ. Βρύσαλης. Το μισθολογικό κόστος αυτών των εργαζόμενων μετακυλύεται από το κράτος στα ίδια τα νοσοκομεία, «με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να κάνουν από αλλού περικοπές, προκειμένου να έχουν άμεσα προσωπικό για να λειτουργήσουν».

Οι συμβασιούχοι εργάζονται 6ωρο και αμείβονται με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες αλλά με μισθούς των 500-600 ευρώ, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του σωματείου.

Για παράδειγμα μια καθαρίστρια μπορεί να καλύπτει το απόγευμα ή το βράδυ ένα ολόκληρο κτίριο, «με το δικαίωμα της διοίκησης να το μεταφέρει όπου θέλει κι όσο θέλει και να διασπά τον χρόνο εργασίας αυτών των εργαζομένων. Έχουμε συμβάσεις εργασίας που λένε ότι ο χρόνος προετοιμασίας του καροτσιού των καθαριστριών δεν θεωρείται χρόνος εργασίας, δηλαδή θα πρέπει να έρθουν πιο νωρίς για να μπορείς να αρχίσεις την δουλειά».
Φόβοι για το μέλλον

Η λειτουργία του νοσοκομείου θα επιβαρυνθεί περαιτέρω καθώς λύνεται η σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2020 εξήντα ακόμη ατόμων που εργάζονταν μέσω ΟΑΕΔ. Πρόκειται για νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους, μεταφορείς, ακτινολόγους κ.ά.. Και γι’ αυτούς το σωματείο ζητά να μην απολυθούν αφού καλύπτουν θέσεις ζωτικής σημασίας.

Σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας για προσλήψεις στα νοσοκομεία, το σωματείο εκτιμά ότι «τα μεγάλα κενά που έχει και το δικό μας νοσοκομείο δεν θα καλυφθούν».

Αναφερόμενος στη 2Κ Προκήρυξη Μόνιμου Προσωπικού, ο κ. Βρύσαλης υποστήριξε ότι « είναι 1200 που θα έρθουν να αντικαταστήσουν το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει χρόνια στα νοσοκομεία. Εκτιμάται ότι ένα 30% από το υπάρχων προσωπικό δεν θα είναι μέσα στην προκήρυξή. Οι κενές θέσεις που έχει το νοσοκομείο είναι 640 εκ των οποίων οι 330 είναι στην νοσηλευτική υπηρεσία».

Για «σταγόνα στον ωκεανό» κάνει λόγο ο πρόεδρος του σωματείου ΠΑΓΝΗ εφόσον «οι προσλήψεις που θα γίνουν, δεν διασφαλίζουν την σταθερότητα του συστήματος της Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων η επιστημονική συνέχεια και εμπειρία που διασφαλίζει ένα σταθερό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου