Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Με εξουσιοδότηση από τους ασθενείς, ιδιωτικές κλινικές θα παραλαμβάνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα

Η προμήθεια θα γίνεται από 4 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ


Ρόλο προμηθευτή αναλαμβάνουν Ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα μπορούν να παραλαμβάνουν απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπεία, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή μεταφορά των φαρμάκων. Τα σκευάσματα αυτά η πλειονότητα των οποίων είναι φάρμακα ψυχρής αλυσίδας απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στην μεταφορά τους .

Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού υπάρχει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και οι τελικές υπογραφές αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να σταματήσουν άμεσα οι ντροπιαστικές ουρές αναμονής ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί ασθενοκεντρικού μοντέλου στην Υγεία.


Η πρακτική μέχρι και τώρα είναι ότι ο ασθενής παραλαμβάνει ο ίδιος το φάρμακό του από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και εν συνεχεία πηγαίνει στην ιδιωτική κλινική προκειμένου να του χορηγηθεί. Μιλάμε για σκευάσματα που στην πλειονότητά τους χορηγούνται ενδοφλεβίως και είναι ως επί το πλείστον αντικαρκινικά φάρμακα. Ανήκουν στην κατηγορία 1Α που απαιτούν νοσοκομειακό περιβάλλον για την χορήγησή τους. Μολονότι υπάρχουν σκευάσματα και για άλλες ασθένειες όπως ρευματικές παθήσεις, στην 1Α αυτά που υπερέχουν αριθμητικά είναι τα αντικαρκινικά, που κατά πληροφορίες φθάνουν τα 70. Το κόστος για το σύνολο των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία 1 Α εκτιμάται σε 160 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγές λοιπόν αναφέρουν ότι στο σύνολο των 110 ιδιωτικών κλινικών που υπάρχουν μόνο 20 μονάδες διαθέτουν στη δομή τους τμήμα παθολογικής ογκολογίας το οποίο μπορεί να παράσχει τη σχετική υπηρεσία στους ασθενείς, παραλαμβάνοντας οι ίδιες για λογαριασμό των ασθενών τους τα φάρμακα που χρειάζονται κατά τις χημειοθεραπείες τους. Κατά πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ετοιμάζουν ήδη το έγγραφο στο οποίο ο ασθενής συμπληρώνοντας τα στοιχεία του και με μία επικύρωση του γνήσιου της υπογραφή του σε ΚΕΠ ή αστυνομία θα εξουσιοδοτεί την ιδιωτική κλινική να παραλαμβάνει το "σωτήριο" για την υγεία του φάρμακο.

Η παραλαβή των σκευασμάτων τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα μπορεί να γίνεται από τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα αυτά που βρίσκονται στο Αιγάλεω, στον Πειραιά, στο Μαρούσι και στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα αυτό, της αλλαγής της διαδικασίας στην παραλαβή των αντικαρκινικών φαρμάκων θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη προγραμματισμένη συνάντηση της Τρίτης που έχει οριστικοποιηθεί μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και παραγόντων του Υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου