Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Τα φαρμακεία θα διεκδικήσουν ρόλο πρωταγωνιστή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Από 10 έως και 25 ευρώ πληρώνουν φαρμακοβιομηχανίες συνεργάτες τους για να εκπαιδεύσουν τον ασθενή


Κοινό πεδίο δράσης με τις φαρμακοβιομηχανίες στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των εμπλεκομένων μερών αλλά και των ασθενών φημολογείται ότι αναζητούν εκπρόσωποι από τον κλάδο των φαρμακείων, ενώ ακούγεται ότι έχουν γίνει ήδη και οι πρώτες επαφές σε θεσμικό επίπεδο.

Κίνηση μάλλον αναμενόμενη μετά την πρόσφατη έκδοση υπουργικής απόφασης που πιστοποιεί τους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία που είναι ιατρική πράξη και την χορήγηση αντιτετανικού ορού. Και μπορεί μέχρι και πρόσφατα η συντριπτική πλειονότητα των αντιγριπικών εμβολιασμών -εκτιμάται σε ποσοστό 90%- να πραγματοποιείτο στα ιδιωτικά φαρμακεία , όμως η ενέργεια αυτή χωρίς τη (πρόσφατη) βούλα του κράτους ήταν στα όρια της νομιμότητας.

Ωστόσο πλέον η διαδικασία αυτή νομιμοποιήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο στη διενέργεια και άλλων πράξεων υγείας στο πλαίσιο του φαρμακείου, μετατρέποντας το τελευταίο σε χώρο πρωτοβάθμιας παροχής φροντίδας. Ρόλο που ανεπίσημα διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό φαρμακείο, καθώς σειρά ιατρικών πράξεων, όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου, ενεσοθεραπεία, συμβουλευτική προσφέρονται εντός του καταστήματος. Προσφορά που ήδη έχει παγιοποιηθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, ενώ κατά πληροφορίες σε διψήφιο αριθμό κρατών παγκοσμίως ο εμβολιασμός ( για τη γρίπη αλλά και για έρπητα ζωστήρα κ.α ) γίνεται επίσημα, θεσμοθετημένα.

Πολυεπίπεδο ρόλο (επιστημονικό, εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό) που επιβεβαιώνει σε διάφορα έγγραφά του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "Οι ρόλοι των φαρμακοποιών δεν περιορίζονται μόνο στα ιατρικά προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν επίσης τα εμβόλια και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ειδικά εκείνα που απαιτούν ειδικές γνώσεις σχετικά με τις χρήσεις και τους κινδύνους. Συνεπώς, οι φαρμακοποιοί είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας των ιατρικών προϊόντων, των συσκευών και των εμβολίων για τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς."

Από την άλλη, σήμερα αρκετές φαρμακοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν τον ασθενή στην σωστή λήψη των φαρμάκων, στην συμμορφωσή τους στην αγωγή ή στην σωστή εφαρμογή των συσκευών που χρησιμοποιούν συνεργάζονται με εταιρείες που προσφέρουν κατ'οίκον νοσηλεία και εκπαίδευση του ασθενή, αντί βεβαίως τιμήματος που φημολογείται ότι μπορεί να ξεκινά από 10 ευρώ ανά πράξη και να φθάνει και τα 25 ευρώ. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε σταδιακά να εξελιχθεί σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης για τα φαρμακεία.

Στη σωστή χρήση των συσκευών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ΠΦΣ τονίζοντας ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δεν χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων και ένα παρόμοιο ποσοστό δεν έχει καλή συμμόρφωση στη μακροχρόνια λήψη τους. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το παιδικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πνευμονοπάθεια στα παιδιά και περίπου 1 στα 3 παιδιά έχει πάρει ή παίρνει εισπνεόμενα φάρμακα, ενώ 3 στους 20 ενήλικες χρειάζονται εισπνεόμενα φάρμακα για χρόνια αντιμετώπιση του άσθματος ή της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα της ορθής χρήσης των εισπνεόμενων συσκευών.

Πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό

Από εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικής πύλης θα περνούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν και επισήμως εποχικό εμβολιασμό (π.χ. για γρίπη ή για πνευμονιόκοκκο) προς τους πολίτες και να χορηγούν τον αντιτετανικό ορό.

Οπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό ορίζεται η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των Φαρμακοποιών. Η διαδικασία εκπαίδευσης και οι εξετάσεις των φαρμακοποιών θα γίνονται εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) του ΠΦΣ.

Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, το ερωτηματολόγιο της εξέτασης. Η πιστοποίηση θα δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη του ΙΔΕΕΑΦ και θα πρέπει να αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του Φαρμακείου.

6 σχόλια:

  1. ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΡΘΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΝΑ ΗΤΑΝ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΚΑΝΑΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ,ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ Ή Ο ΙΕΡΕΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παπ@ρολογιες που θα μπορούσε να πει και ο Βαρδατρομπας! Από την ΣΥΡΙΖοσκυλλα στην.......ΔεξιοΧαρυβδη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η καλυτερη ειδικοτης-οδοντιατρος.ουδεμια σχεση με το κρατος.αρα αμολυντοι γιατροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή