Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Οι αλλαγές στην Υγεία - Εξετάσεις με sms και «μάνατζερ» στα νοσοκομεία


Δέκα νοµοσχέδια προ των πυλών από το υπουργείο Υγείας - Νέος ρόλος για ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΟΠΥΥ

Βροχή από νοµοσχέδια ετοιµάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επόµενο διάστηµα, αφού σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» έτοιµες είναι τουλάχιστον 10 νοµοθετικές παρεµβάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν στη Βουλή τους επόµενους µήνες. Οι περισσότερες είχαν ετοιµαστεί ήδη από τότε που η Ν∆ ήταν στην αντιπολίτευση και αναµένεται σταδιακά να προωθηθούν είτε µεµονωµένες είτε εντασσόµενες σε άλλα νοµοσχέδια. Οι αλλαγές στοχεύουν στο σύνολο των λειτουργιών των οργανισµών και των φορέων, καθώς και στο ΕΣΥ, αφού σύµφωνα µε το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλες οι δοµές θα «σαρωθούν» και θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας και πρόσωπα.

Ωστόσο, όπως σηµειώνουν υψηλόβαθµα κυβερνητικά στελέχη στο «Εθνος της Κυριακής», όλων των νέων µέτρων θα προηγηθούν οι ρυθµίσεις και οι αλλαγές που αφορούν στην πρόληψη ασθενειών µε δωρεάν εξετάσεις για όλους αλλά και επίσπευση των διαδικασιών για τις εξετάσεις των καρκινοπαθών. Το πρώτο «πακέτο» θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του µαστού, του τραχήλου της µήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρµογή ειδικός µηχανισµός στα νοσοκοµεία ώστε να εισάγονται µε διαδικασίες-εξπρές οι καρκινοπαθείς για εξετάσεις και διάγνωση της νόσου. Σε δεύτερο χρόνο θα υλοποιηθεί το σχέδιο ενηµέρωσης, ακόµη και µε SMS, σχετικά µε το πότε πρέπει να πραγµατοποιούν προληπτικές εξετάσεις για όλες τις νόσους, ανάλογα µε την ηλιακή οµάδα στην οποία ανήκουν. H ρύθµιση αυτή θα αφορά το σύνολο των ασφαλισµένων.

Νέα πρόσωπα στις διοικήσεις

Προς τα τέλη Αυγούστου αναµένεται να πραγµατοποιηθεί η αλλαγή των διοικητών των Υγειονοµικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ηδη, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει γίνει προσέγγιση µε στελέχη, µεταξύ αυτών και µε πολλούς που έχουν θητεύσει στο σύστηµα Υγείας και θεωρούνται γνώστες του αντικειµένου. Επίσης σχεδιάζεται η ανανέωση των διοικητών των νοσοκοµείων, οι οποίοι θα λειτουργούν µε ένα τελείως διαφορετικό µοντέλο διοίκησης, το οποίο θα προσιδιάζει στα πρότυπα των µάνατζερ ιδιωτικών κλινικών. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές για την αλλαγή των προσώπων, ενώ θα ακολουθηθεί µια νέα διαδικασία που θα περιλαµβάνει συγκεκριµένα κριτήρια επιλογής, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι µε την τελευταία προκήρυξη µε την οποία απαιτείτο απλώς ένα πτυχίο είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ, δροµολογήθηκε η τακτοποίηση των ηµετέρων. Η αλλαγή των διοικητών των νοσοκοµείων µετατοπίζεται µετά την αλλαγή των διοικητών στις ΥΠΕ.

Οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ αναµένεται να αναλάβει νέο ρόλο, µε βασικό «χαρτί» του τις διαπραγµατεύσεις των τιµών των υπηρεσιών. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη υπογράµµιζαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι επί της ουσίας δεν έχει ενεργοποιηθεί ο µηχανισµός διαπραγµάτευσης της τιµής, αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε για ελάχιστα φάρµακα και για καµία υπηρεσία. Τα στελέχη που θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προέρχονται από τον οικονοµικό χώρο, ώστε να µπορεί να γίνεται διαχείριση των οικονοµικών δεδοµένων, αφού ο Οργανισµός διαχειρίζεται περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν και οι σηµερινοί γενικοί διευθυντές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα αναλάβουν ενισχυµένο ρόλο και καθήκοντα, αφού µε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να αναβαθµιστούν και να ενεργοποιηθούν όλα τα στελέχη της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Φαρμακευτική πολιτική

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει πλήρως το σύστηµα τιµολόγησης και αποζηµίωσης των φαρµάκων, ενώ σταδιακά ευελπιστεί µε τα µέτρα που θα ληφθούν να µειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate), για τις οποίες άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές. Πρώτο µέληµα είναι να αλλάξει ο τελευταίος νόµος του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που έδινε αυξήσεις σε φάρµακα. Το τελευταίο ∆ελτίο Τιµών που είχε ετοιµαστεί για να βγει λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, θα αύξανε την τιµή σε 2.450 φάρµακα και το κόστος υπολογιζόταν στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει µια διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των φαρµακοβιοµηχανιών, ώστε να γίνει διαπραγµάτευση για τον τρόπο αποζηµίωσης των φαρµάκων. Θεωρείται βέβαιον ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα νέα φάρµακα, αυτά θα αποζηµιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση εφόσον θα έχουν περάσει αξιολόγηση για την αποτελεσµατικότητά τους. Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος φορέας (ΗΤΑ), µέσω του οποίου θα ελέγχονται όλες οι θεραπείες. Γι’ αυτό και αναζητείται πρόσωπο ανεξάρτητο που να γνωρίζει τον τοµέα των φαρµάκων και να µπορεί να «κουρεύει» τα φάρµακα τα οποία αποδεδειγµένα δεν θα φέρουν αποτέλεσµα για τους ασθενείς.

Ευέλικτο το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Εθνικός Οργανισµός ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), θα µετατραπεί σε έναν ευέλικτο µηχανισµό που θα παρεµβαίνει χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε προβλήµατα δηµόσιας υγείας. Ολα τα κονδύλια που θα του διατίθενται θα ελέγχονται πλήρως από την ειδική οµάδα που θα δηµιουργηθεί από το Μαξίµου για την αξιολόγηση του έργου ανά τοµέα ξεχωριστά. ∆εν αποκλείεται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, να µετατραπεί και πάλι σε Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου για να µπορεί να κινείται µε γρήγορους ρυθµούς.

Κατάργηση του καπνίσµατος µε τη στήριξη της EΛ.ΑΣ.

Προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί για την κυβέρνηση η άµεση εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου, αφού έχει συνδυαστεί µε την πρόληψη των ασθενειών που σε βάθος χρόνου θα εξοικονοµήσει κονδύλια από το σύστηµα υγείας. Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούν ότι πλέον η ελληνική κοινωνία είναι έτοιµη να περάσει σε µια εποχή ελεύθερη από καπνό. Ωστόσο το πρόβληµα φαίνεται να εστιάζεται στην πλήρη κατάργηση του καπνίσµατος στους δηµόσιους χώρους, δηλαδή και στα εστιατόρια, στις καφετέριες και στα σηµεία ψυχαγωγίας. Πολλοί επιχειρηµατίες που διατηρούν κέντρα ψυχαγωγίας θεωρούν ότι το µέτρο θα βλάψει την κίνηση των πελατών τους, σε µια χώρα που το κάπνισµα είναι συνυφασµένο µε τη διασκέδαση. Γι’ αυτό άλλωστε θα ενεργοποιηθεί και η Αστυνοµία, προκειµένου ο νόµος να εφαρµοστεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου