Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αποτέλεσμα εικόνας για μαξίμου
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Ειδική σύσκεψη για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει συγκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τετάρτη το πρωί στις 10.30 με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να ενημερωθεί για τις κινήσεις, που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Παράλληλα, θα τεθούν οι βάσεις για το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αστυνομίας, δήμων κλπ).

Στο μεταξύ διεύρυνση του αντικαπνιστικού νόμου ζητά η Ελληνική Αντικακρινική Εταιρεία, επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, ζητά τα μέτρα απαγόρευσης να επεκταθούν και σε παιδικές χαρές, παραλίες της χώρας, άλση και πλατείες, όπου συχνάζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου, επιρρίπτοντας ευθύνη και στις δημοτικές αρχές με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου