Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη!


Αποτέλεσμα εικόνας για φάρμακα

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν φανεί αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Μόνο τον Ιούλιο, οι ασθενείς με καρκίνο δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες στην Ιταλία, η έλλειψη νευρολογικών φαρμάκων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην Πολωνία και είχαμε νέο νέο ρεκόρ στο συνολικό αριθμό μη διαθέσιμων φαρμάκων στο Βέλγιο!

Το πρόβλημα παρατηρείται ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στη Γαλλία, οι ελλείψεις φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 20 φορές μεταξύ 2008 και 2018 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 60% φέτος!

Μια εξήγηση για την αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη είναι ότι τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες τους παράγονται ολοένα και περισσότερο από λίγες μόνο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στην Ασία. Αυτό αφορά κυρίως χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, η EFPIA υποστηρίζει ότι «οι αιτίες των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικές, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στην παραγωγή, της παγκόσμιας ενοποίησης της βιομηχανίας, των ακούσιων επιπτώσεων των πολιτικών τιμολόγησης και διαγωνισμών, καθώς και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Η Κομισιόν μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει λύσεις. Η επικεφαλής του τμήματος υγείας της Επιτροπής, Anne Bucher, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η Επιτροπή δεν έχει σχέδια να αναλάβει περαιτέρω δράση, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η αποτυχία να διασφαλιστεί η συνεχής προσφορά φαρμάκων σε όλη την ΕΕ «θα οδηγήσει σε λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, το οποίο ίσως να μην αρέσει στη βιομηχανία».

Οι Γάλλοι παρουσίασαν πρόσφατα μία πρόταση: νέα οικονομικά κίνητρα είτε ίδρυση νέων μονάδων είτε τη μετεγκατάσταση της παραγωγής πρώτων υλών και φαρμάκων στη Γαλλία και στην Ευρώπη έως το 2022.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων (λόγω των διαφορών στις τιμές από χώρα σε χώρα), που σε πολλές χώρες είναι η κύρια πηγή των ελλείψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου